Юдаизъм е монотеистична религия, разпостранена сред древните евреи. Характеризира се

...
Юдаизъм е монотеистична религия, разпостранена сред древните евреи. Характеризира се
Коментари Харесай

Юдаизъм

Юдаизъм е монотеистична вяра, разпостранена измежду античните евреи. Характеризира се с религия в един трансцедентен Бог, който се разкрива пред Авраам, Мойсей и други еврейски пророци. Юдаизмът е комплициран феномен за повсеместен метод на живот на еврейския народ, включващ теология, закони и безчет културни обичаи.

Историята на юдаизма

Библията е свещената книга на израилтяните. Библейските създатели имат вяра, че божественото наличие се среща основно в историята. Божието наличие се намира в естествената област, само че по-непосредственото или интимно откриване се случва в човешките дейности. Въпреки че и други антични общности одобряват божественото наличие в историята, разбирането на израилтяните се оказва най-трайно и авторитетно. Това схващане е, че сме претърпели Божието наличие в човешките събития.

Целият метод на битие на античните евреи е бил повлиян от тяхното разбиране, че през цялата история те са стояли в неповторима връзка с божественото. Народът на Израел има вяра, че техният отговор на божественото наличие в историята е бил централен освен за тях, само че и за цялото човечество. Освен това Бог е разкрил модела и структурата на общия и самостоятелен живот на този народ. Те имат вяра, че Бог им е предал своя завет и изисква от тях послушание на неговото обучение (Тора).

Общи положения в юдаизма

През съвсем 4000 години еврейската вяра е посочила забележителна пригодливост и последователност. През вековете евреите възприемат някои черти от вярванията на други нации и ги интегрират в личните си религиозни системи, като поддържат една непрекъсната религиозна и културна традиция.

Различните учения на юдаизма се преглеждат като спецификации на централната концепция за монотеизъм. Един Бог, основателят на света, е избрал еврейският народ за неповторима заветна връзка с човечеството. Този единствен Бог се удостоверява от всички клонове на юдаизма.

Еврейският монотеизъм има универсални черти и особености. Универсалното се състои в разбирането, че Бог ръководи целия свят и юдаизмът би трябвало да докара до царството му на Земята. Творецът е движещата мощ на природата и тя се демонстрира посредством историята на израилтяните, която ще приключи с месианска ера.

Юдаизмът е минал през доста интервали в своето развиване, само че както и останалите огромни религии, той би трябвало да се оправи с доста проблеми, а с помощта на дългата си история може да го направи с повече убеденост.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР