Йордан Карабинов е управляващ партньор в JK&Partners, съосновател на Антикорупционния

...
Йордан Карабинов е управляващ партньор в JK&Partners, съосновател на Антикорупционния
Коментари Харесай

Коментар | Цената на корупцията трябва да стане забранително висока

Йордан Карабинов е ръководещ сътрудник в JK&Partners, съосновател на Антикорупционния фонд и създател на книгата " Система за предварителна защита на корупция и измами "
Основната цел на една система за предварителна защита на корупция и измами е да влияе на душeвността и да възпира евентуалните корумпирани чиновници, измамници и крадци да не правят такива действия. Какво възпира евентуалните измамници:

Страх от откриване Размерът и типът на глобите, понесени от разкритите измамници Общественото неодобрение.

Когато ние, инспекторите, приказваме за размера и типа на глобите, имаме поради " цената на измамата ", която се заплаща от разкритите причинители. За да бъде възпираща, тази цена би трябвало да е " забранително скъпа " за измамника. Това значи финансова или обществена цена, платена от разкрития лъжец, която е толкоз висока, че е напряко съсипваща за него. И толкоз съсипваща, че да откаже евентуален лъжец да взе участие в корупционни схеми или измами, с цел да не му се наложи да заплати тази забранително висока цена . А тя би трябвало да има разнообразни съставни елементи като санкция, наложителен интервал затвор и обществено неодобрение под формата на възбрана за работа в обществения бранш. От моя опит в чужбина си припомням, че организацията (американска) можеше да наложи глоба на разкритите измамници под формата на прекъсване на пенсията на служителя за интервала, в който той е работил в нея . Частта, която се заплаща от организацията, в размер на 60% можеше и постоянно се отнемаше от пенсионната партида на разкрития лъжец, а насъбраните средства в нея се прехвърляха на другите чиновници.
Реклама
Един народен представител в Народното събрание ми показа, че знае, че в Германия на държавните чиновници, уличени в корупция и измами, не им се признават за пенсионен стаж годините, през които са работили за страната. Това е същото. Отнемането на пенсията за стажа в обществения бранш е забранително висока цена, която би трябвало да се одобри от Народното събрание.

За мен цената на корупцията и измамата, която се заплаща от разкритите измамници в България, е смехотворна и по никакъв метод не обезкуражава държавните и общинските чиновници да вземат участие в корупционни схеми или други измами. Всички политици, даже от тези партии, чиито водачи са упреквани в голяма корупция и рекет, заявяват, че те са срещу корупцията и кражбата на публичен запас. Често някои политици споделят, че корупцията е най-голямото зло за нашата страна. Ето за какво аз мисля, че всички те биха се съгласили или най-малко на доктрина биха подкрепили законодателни ограничения, които да създадат корупцията забранително скъпа за разкритите чиновници в държавни и общински структури, взели подкупи или взели участие в други обири или злоупотреби с държавен запас. Ако откажат, бих желал да чуя техните причини. Не разбирам какво ще им попречи да го създадат, в случай че не са корумпирани и се опасяват при откриване да платят тази забранително висока цена.
Смехотворен закон за отбрана на податели на сигнали
На 20 октомври 2023 беше оповестена втората версия на Закон за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания. Моят разбор на закона сочи, че той е преднамерено написан единствено с цел да отбие номер, а плануваните наказания са смехотворни и не възпират корумпираните, крадците и техните съучастници да упражняват репресии против податели на сигнали . Това работи възпиращо на очевидците на корупция и измами да подават сигнали заради боязън от репресии.

Единствената глоба против физическо лице, което упражнява репресии против податели на сигнали, се показва в член 43 - санкция в размер от 2000 до 8000 лева Не се планува този чиновник да бъде уволнен и да има възбрана да работи до живот в обществения бранш. Това значи, че аз мога да открадна 1 млн. лева и да уволня този, който подаде сигнал против мен, и единственото нещо, с което може да ме санкционират по закон, е 4000 лева .
Реклама
Също по този начин законът изисква всички сигнали за корупция и измами да се подават към Агенцията за отбрана на персоналните данни, която след разбор да ги препраща към други виновни институции като КПКОНПИ, Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи, АДФИ и така нататък Обработката и анализът на такива сигнали не е присъщо за активността на тази организация и не дава отговор на задачата на нейното основаване. Като допълнение в член 9 се показва, че не се образува произвеждане по:

1. анонимни сигнали

2. сигнали, отнасящи се до нарушавания, осъществени преди повече от две години.

В корпоративния бранш ние постоянно преглеждахме анонимни сигнали, стига те да дават отговор на избрани критерии. А критериите бяха в сигнала да се съдържат задоволително данни, обстоятелства и условия, които могат да бъдат тествани за два дни от един чиновник.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР