Йога преобърна всичко в живота ми. В началото посещавах класове

...
Йога преобърна всичко в живота ми. В началото посещавах класове
Коментари Харесай

Надя Динева: "Бумът на йога студиата се дължи и на професионалното прегаряне"

Йога прекатурна всичко в живота ми. В началото посещавах класове единствено поради физическия аспект, не съм имала духовно търсене. И това беше първата крачка... " Надя Динева си спомня по какъв начин е почнала връзката й с източната система, до момента в който завършва с довършителните действия по третото й йога студио – Yogadistrict " Шазам ". Преди 10 години тя работи в банкова институция и въпреки да се развива като експерт в бранша, се усеща извънредно неудовлетворена. Разказва, че със задълбочаващите се йога практики нещата, които до тогава приемала за естествени, почнали да й стават " неуместни ", до момента в който в един миг начената промяна не връхлетяла персоналните й взаимоотношения, избори и визии.

Сега Надя е притежател и се грижи за три йога студиа - " Амара ", " Мандала " и новото " Шазам ", като продължава и да е инструктор в тях. Твърди, че вместо кръв, във вените й тече плазма. Така го усеща. Говорим си това какво е да се чувстваш добре в кожата си и за какво дамското наличие господства в студиата.

На какво се дължи взривът на йога студиа и десетките практики в тях?

ESTHEDERM ПРЕПОРЪЧВА

- Дължи се на така наречен бърнаут или професионалното прегаряне, както и на неточно взети решения в предишното. Какво имам поради – още когато сме на 18 години, от нас се чака да знаем какво ще вършим с живота си. Но множеството хора не знаят! Родителите ни ни насочват към път, които обаче следва техния избор. Затова записваме да учим висше обучение, а по-късно започваме да практикуваме наученото в сфера, която с времето се оказва, че не е нашата. Така минават години наред в среда без задоволство, само че продължаваме да живеем в нея, с цел да стигнем до прегарянето.
Напоследък следя, че хората, които идват при нас, са все по-често с бърнаут. Обикновено това са 27-36-годишни дами, заемали хубави длъжности, високоплатени позиции от банковата сфера, външнотърговски организации... Изведнъж те зарязват всичко и се обръщат към друго.

Решенията, които ни довеждат до внезапни завои, идват от осъзнаването, че ние не сме хората, които нашите родители не са могли да бъдат, и сме следвали неверен път, с цел да компенсираме упоритостта.
Днес нещата към този момент стартират да си идват на мястото – имаме благоприятни условия за избор и подкрепящи хора. Имаме и невероятна независимост и информация да пробваме кое е за нас, кое работи и кое не.

Наблюденията ви включват главно дами. Защо в йога студиата срещаме главно дами – и като гости, и като учители?

- Жените сякаш постоянно са били по-търсещи и в материята, и в духа, макар че в обичайните системи се предава знанието, че мъжът е този, който е обвързван с небето и душата, а дамата е прикрепена към земята и материалното. Но те са тези, които може би имат повече упоритости и желания за развиване и възстановяване на качеството на живот изобщо. Макар че дамите нормално са очевидно повече – 80% дами против 20% мъже, в последно време се следи и огромно нарастване на господата, а в новия ни център започваме със 70% преподаватели мъже.

С какви потребности и проблеми идват посетителите ви?

- Тук – най-малко на повърхността наподобява по този начин – идват здрави човеци, които имат потребност да се почувстват по-добре, да отделят време за себе си, да се видят с другари и да преживеят чисто обществения миг.

Жените са работещи дами, една част от които се стремят не толкоз към решение на даден проблем, колкото към усъвършенстване на физиката и здравето си. Друга част търсят духовното измерение, а ние залагаме и на двете. Аз постоянно съм вярвала в остарялата сентенция " Здрав дух в крепко тяло ". Няма по какъв начин да имаме здрав дух, в случай че първо не обърнем внимание на тялото – до момента в който не станем физически издръжливи и готови, не се научим да седим в асаните (специфична поза на тялото в йогата), нито можем да дишаме вярно, нито да вършим медитации, нито да имаме енергийна и каквато и да е друга смяна в живота. Трябва да се заздрави ядрото – мускулатурата, гърбът, тъй като всичко се движи по гръбначния дирек.

Какви са главните потребностите на актуалната жена?

- Да отделя време за себе си и да се освобождава от напрежението, дружно с това да се поддържа физически.

Нагърбва ли се тя с повече функции и задания през днешния ден?

- Много комплициран въпрос – зависи от кое място се огледа. Аз виждам прекаленост и в едната, и в другата посока по отношение на обществените среди, в които попадам. В другите общества се следят разнообразни моменти – в западните салдото е преместен и дамите заемат мощни изходни позиции за сметка на мъжката част. Тук към този момент сме всичко, изпълняваме всевъзможни функционалности – дамата изкарва пари, грижи се и за мъжа си, и за дома, а в случай че е разведена, се оправя и сама. На Изток не е по този начин. Всяка зима пътувам в тази част от света и извозвам там над месец. Когато съм с децата си и се пробвам да наема гледачка за тях, такава може да пристигна денем, само че не и вечер. В тамошните разбирания, морал и вяра не може да се одобри за обикновено една жена да остане на работа, откакто се стъмни.

Как и по кое време западната жена да откри време единствено за себе си?

- Това още веднъж е персонална проекция и преценка – в случай че ние вършим това, което обичаме, с хората, с които избираме да бъдем, всеки един миг се трансформира във време за себе си. Това е правилото на йогата. Всичко, което вършим, да носи задоволство – без значение дали е работа, става дума за фамилни връзки или другарски кръг. Ако ти не си замесен в нещо, на което откликваш, това постоянно е минус сила и загуба на време.

И по какъв начин да разпознаем дали е по този начин или не, дали сме в нашата траектория?

- Това е верният въпрос. Разпознава се по дълбокото вътрешно чувство, което съм уверена, че изключително дамите, бидейки мощно интуитивни и чувствителни, носят в себе си и подсъзнателно знаят дали нещо е за тях, или не е. Но желая надълбоко да подчертая, че цялата тази вътрешен глас и познание идва през тялото, не през мозъка, т.е. от реакцията, откликът на самото тяло. Тук няма гурута, религии, послания – човек би трябвало да опитва с позивите на личната си физика и да се следи – желая ли да вляза в стаята, в която би трябвало да попадна? Искам ли да заставам да индивида до мен, да го докосна или не напълно? Т.е. тези импулси и сигнали, които тялото изпраща към това, към което мозъкът се е запътил в този миг. Това е разковничето.

Какво значи да се чувстваш добре?

- За мен това значи да се усещам безусловно добре в кожата си – когато се чувствам въплътена, когато чувствам връзката с тялото. Чувствам се, като че ли имам плазма във вените вместо кръв.

Какво да създадем, когато усещаме, че периодите ни натискат, времето не стига и както си стоим на бюрото, всеки момент ще избухнем, ще станем и повече няма да се върнем в офиса?

- Първо, когато човек влезе във етапа на фрустрация, автоматизирано, на секундата, би трябвало да престане да прави това, което прави, колкото и незабавно да е то, тъй като по-добре няма да стане. Просто да си даде няколко минути отмора и да стартира да прави пранаяма. Дори и да не посещава йога курсове, може да опита – това е тип дихателна техника на интензивно дишане – плитко и надълбоко, което помпа О2 към мозъка. Втората стъпка е да се стане от мястото, на което е човек, и да се отиде на друго място, в случай че би трябвало да е прилежащата стая, т.е. да се смени чисто физическото местонахождение на тялото. Третото, в случай че през целия ден се седи на стол и краката са надолу, това значи, че цялата лимфа се стича, крайниците ти оттичат и стартират всевъзможен тип проблеми. Препоръчително е да се употребява столче за повдигане на краката на равнището на седалището. Това оттичане в допълнение спомага за цялостната фрустрация, тъй като цялата физика стартира да реагира на напрежението.
Като цяло, нужно е тялото да е регулярно раздвижено. Когато раздвижваме органите си, вкарваме повече кръв и О2 в клетките, което единствено по себе си избистря мозъка. Това е физиологичен, не тайнствен развой. Мозъкът и крайниците се оросяват, кръвта се завърта, лимфата придвижва цялата информация.

Как да намерим своя преподавател и процедура?

- Винаги съм била на мнение, че за всеки един от нас най-важна е персоналната, лична връзка, а не опирането във външни престижи, гурута, патерици. Прекрасно е да учим другите науки, трендове и течения, трудове, практики, само че е доста значимо да се разграничим от всяка една от тях, с цел да не влизаме още веднъж в същия циничен, догматичен кръг. Това е що се отнася до учителите.
Що се отнася до практиките – постоянно, когато дойдат при нас и ни кажат " насочете ме ", споделям – пробвайте. Изберете разнообразни часове, преподаватели и стилове, разберете кое ви импонира и усетете по какъв начин ще се свържете с преподавателя. Всичко е доста самостоятелно.

Йогата мода ли е сега?

- Да, мода е, и то в международен мащаб. Това е, тъй като тя предлага положително поддържане на физиката, само че най-много контролиране на ендокринната система и метаболизма. Хората постоянно питат – ще отслабна ли с йога? С нея сама по себе си няма да отслабнете в дълбочина, само че тя ще контролира вътрешните ви система и това ще докара до устойчиви резултати.

Интервюто е част от плана на " Дневник " и френския козметичен бранд Esthederm - " Кръгът Женственост ". Вижте какво още си споделиха участничките във втората среща от него тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кръгът "Женственост " (6)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР