Йодът е част от групата на минералните соли и за

...
Йодът е част от групата на минералните соли и за
Коментари Харесай

Недостиг на йод

Йодът е част от групата на минералните соли и за разлика от витамините, мазнините и протеините, той няма хранителна стойност. В същото време обаче човешкият организъм не би могъл да съществува без минералните соли.

Благодарение на тях се подтиква отделянето на злобен и стомашен сок, спомага се за регулацията на обменните процеси, поддържа се вярното киселинно-алкално положение в тялото и т. н.

Ако се стигне до дефицит на йод се нарушава активността на щитовидната жлеза, появява се ендемична гуша, спада имунитета на организма, а съгласно последните изследвания даже може да се стигне и до поява на рак. Ето за какво е доста значимо да знаете какво съставлява йодът и по какъв начин да си го набавяте.

Йодът спада към микроелементите, които наред с желязото, флуора и меда са измежду главните минерални соли, които имат витално значимо значение за здравето ни.

В същото време те съществуват в дребни количества в организма и е наложително да се научим по какъв начин да си ги набираме извън. Добрата вест е, че йод има в огромни количества в солта, която участва непрестанно в нашето меню.

Според всички изказвания на експерти и диетолози използването на сол би трябвало да бъде лимитирана и това в действителност е по този начин. Но да се лишите напълно от нея на процедура е съвсем невероятно. Тя е съществена фалшификация и се прибавя на съвсем всички супи, яхнии, манджи и други.

 Сол

Добре е обаче да знаете, че за предпочитане е да употребявате морска сол, която не е чак толкоз нездравословна и в това време ще Ви даде нужното количество от йод.

Йод в огромни количества се съдържа и в рибата и в морските деликатеси, а тяхна консумация несъмнено е потребна от всяка една позиция.

Неслучайно е признато е менютата на учебните столове, детските градини, яслите и всички останали публични столове да се употребява най-малко един път седмично риба. А за японците, които са най-големият потребител на риба и морски деликатеси е потвърдено, че са измежду народите, които се хранят най-здравословно.

Особено потребен е йодът за децата. Освен, че подсигурява вярното действие на щитовидната жлеза, той и играе и голяма роля за умственото развиване на подрастващите.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР