Йелоустоун ще изригне – тази новина се появява все по-често

...
Йелоустоун ще изригне – тази новина се появява все по-често
Коментари Харесай

Вратите на ада се отвориха! Йелоустоун е на прага на изригване

Йелоустоун ще изригне – тази вест се появява все по-често в медиите. Населението в региона е обзето от толкоз огромна суматоха, че притежателите на уеб страницата със сеизмичните знаци всеки ден възобновяват банер, на който написа: Йелоустоун не избухва. Запазете успокоение.

Страховете на американците за едно хипотетично и прекомерно скорошно експлоадиране са изцяло оправдани. Йелоустоун е доста по-различен от елементарните вулкани както с големите си размери /до 70 км в диаметър/, по този начин и по структурата си. Магменото огнище на колоса се намира извънредно плитко. Докато при елементарните вулкани то е на дълбочина от 10-30 км, то при Йелоустоун тези числа са 8-16 км. Това значи, че гигантският мехур огнена магма е обособен от повърхността със относително тънка коричка. Дори леко увеличение на налягането може да я раздра и да отвори вратите към пъкъла.

Колкото повече наближава моментът, в който ще изригне вулканът, толкоз по-черни са прогнозите на учените. Според експерти от Юта последствията ще са в действителност ужасяващи. Всичко ще стартира с мощна детонация, която ще бъде съпроводена от трусове до 10-та степен по Рихтер. Те ще бъдат придружени с потоци лава със скорост до няколкостотин километра в час.

Въздухът над Йелоустоун ще бъде изпълнен със стотици кубически километра пепел. Хората в голям периметър към вулкана ще умрат, задушени от пушек и сероводород. За негативно време от лицето на Земята ще бъдат изтрити щатите Айдахо, Монтана, Уайоминг и Айова. В озоновия пласт ще се появи голяма дупка, а радиацията в Северна Америка ще се приближи до равнищата на тази в Чернобил.

Освен в региона към Йелоустоун изригването на вулкана ще докара до верижна реакция. То ще бъде последвано от голям брой вулкани в Тихия океан, които, от своя страна, ще провокират великански вълни-цунами. Размерите им освен ще затрият крайбрежните градове в басейна на Тихия океан, само че ще доближат централната част на континента. Слънцето ще бъде закрито от тоновете пепел, изхвърлени в атмосферата. Кулминацията ще е внезапно захлаждане и нуклеарна зима, която ще продължи сред 3 и 5 години.

 Национален парк Йелоустоун

Катастрофата ще засегне цялата земя и всеки трети ще изгуби живота си. Причина ще е както замърсяването на водата с киселинни утайки, по този начин и последвалият всеобщ апетит. Всичко това кара всички да се питат не дали, а по кое време ще избухне Йелоустоун? Новият отговор на учените – най-късно след 75 години, най-рано – на следващия ден.

За да дефинират с акуратност по кое време ще настъпи тази международна рецесия, учените са наблюдавали цикъла на експлоадиранията на Йелоустоун. В началото от Американското геоложко сдружение допускат, че до този миг има минимум 20 хиляди години. Последните събития съкратили интервала до идващите 75 години. Днес мнозина позволяват, че събитието е на прага ни.

Промяната в прогнозите се наложи още през 2014-та. Тогава за къс интервал от време водата на реките и езерата в националния парк са повишили доста температурата си. На някои места те доближават точка на шупване. Гейзерите са се задействали – нещо, което не се е случвало от 100 години насам. В интервала януари-юли 2014 година в региона са регистрирани над 60 подземни труса. Най-силният е на 30-ти март – 4.8 по скалата на Рихтер.

 Парк Йелоустоун

В началото на 2014 година трусовете се демонстрират на дълбочина 10-30 км, а през днешния ден на не повече от 5 до 10 км. Бизоните и елените са напуснали региона, а всички знаем, че животните надушват естествените произшествия. Все по-често в региона се появява газа хелий-4, който при нормалните вулкани бива изпускан малко преди изригване.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР