Явно само учебните часове не са достатъчни, за да може

...
Явно само учебните часове не са достатъчни, за да може
Коментари Харесай

Министър Вълчев за ползи и вреди от частните уроци

Явно единствено образователните часове не са задоволителни, с цел да може учениците да придобият нужните познания и умения. Но не би трябвало родителите да ги пращат на уроци, с цел да наваксват пропуснатото или неразбраното, стана ясно от думите на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев пред бТВ.

Ако едно дете не върви на частни уроци, евентуално няма да влезе в набеденото за най-хубаво учебно заведение, само че ще отиде в школо, което малко или доста ще подхожда на равнището му. В това няма нищо неприятно и не значи, че няма да стане естествен, добър и можещ човек, безапелационен бе министърът.

Той разяснява препоръчаните от МОН промени в изпитите след VII клас, като даде оценка и на извършените НВО и ДЗИ.

По думите му има свръхфиксация върху изпитите на седмокласниците и означи, че по някои предмети има дефицит на часове. „ Само в образователния час не можем да разчитаме, че детето може да придобие нужните познания. По-важен е характерът на въпросите. Ако ние не създадем въпроси, които да не мерят заучаване, тогава и част от тласъците за частните уроци ще отпаднат “, посочи Вълчев.

Според него частните уроци са потребни от позиция на това детето да бъде накарано да учи в допълнение. Това обаче може да се случи и от визуализирано просветително наличие в учебните заведения, счита той.

Образователният министър беше безапелационен, че днешните деца би трябвало да придобият съразмерен микс от компетентности. Според него това се случва с дисциплините в образователния проект, с методиката и преподаването на учителите. Освен това счита, че би трябвало да се подтиква проучването на публични и естествени науки.

„ Моето мнение е, че няма изпит, който един път вечно да ти подсигурява сполучлива писта в живота. Няма изпит, на който, в случай че не успееш, няма да се оправиш по-нататък. Все по-малко ще зависи какво си учил и от ден на ден ще се търси какви познания и умения си придобил “, посочи Вълчев.

Той акцентира, че равният достъп на обучение е проекция на ранния достъп до положителни учители и беше безапелационен, че е значимо да имаме положителни учители и в по-малките обитаеми места.

Министър Вълчев се надява от 15 септември децата да учат присъствено. Според него това е най-хубавото образование, тъй като оказва помощ за социализацията и интеграцията на децата. „ Ще създадем всичко допустимо да имаме организация на работа за присъствено образование със съответните ограничения и протоколи “, разяснява още той.

Вълчев изясни, че изпитите на седмокласниците са минали обикновено и означи, че резултатите са съпоставими с тези от предходната година, което обаче не е удовлетворяващо. „ Бяхме изправени пред предизвикването да работим съвсем цялостен период в електронна среда. На първо четене учебните заведения със междинни и високи резултати са подобрили триумфа си, само че тези с ниски – не са съумели, като даже някъде имаме утежняване “, изясни той.

По думите му все още към 50 000 деца се образоват по линия на превъзмогване на просветителната компликация. Заради ситуацията класните стаи са изнесени в дворовете на учебните заведения, като децата със слаби срочни или годишни оценки, както и тези, които не са взели участие дейно в електронното обучение, ще вземат сред 80 и 120 часа. Основните два предмета, по които децата работят са БЕЛ и математика.

„ Броят на учениците, които се явиха на матурите тази година е по-нисък. За страдание, имаме огромен % отпадане в гимназиалния стадий “, акцентира той. Според него най-често отпадането е било след VII и VIII клас.

„ И в този момент е по този начин. Поставили сме за задача децата да продължат образованието си и след VII клас. Увеличихме и годините за придобиване на удостоверение за ръководство на МПС до X клас, което увеличи мотивацията “, изясни той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР