Ясно заявяваме несъгласие с незаконното анексиране на Крим и дестабилизацията

...
Ясно заявяваме несъгласие с незаконното анексиране на Крим и дестабилизацията
Коментари Харесай

Кирил Петков отново от НС: При ескалация на кризата с Москва, газовите доставки ще са застрашени |

Ясно заявяваме противоречие с противозаконното анексиране на Крим и дестабилизацията в Източна Украйна. Това е ясната позиция на нашето държавно управление, съобщи министър председателят Кирил Петков по време на парламентарния надзор в отговор на въпрос по отношение на позицията на България в границите на груповата система за сигурност и защитата на НАТО и Европейския съюз.

Премиерът посочи, че България поредно показва поддръжка за усилието на намирането на кротичък излаз от рецесията с Украйна при зачитането на правилата на суверенитет, единение и териториална целокупност на страната в границите на интернационално приетите граници. Премиерът сподели, че всяка страна има суверенно право да взема решение личното си бъдеще и външнополитическата си ориентировка. По думите на Петков този принцип лежи в основата на интернационалното право.

При ескалация на рецесията с Моска, газовите доставки ще са застрашени, съобщи министър председателят Кирил Петков по време на второто си чуване за деня в пленарна зала. Той се върна в НС за постоянния парламентарен надзор, който през днешния ден се трансформира в нощен и стартира в 20:30 часа.

Малко след контрола, той разгласи пред публицисти, че се връща в Министерски съвет за изключителна среща с министъра на защитата Стефан Янев. Премиерът изясни, че при вероятно развиване на спора и той излезе отвън надзор и бъдат наложени ответни стопански наказания, то доставките на съветски газ за България ще са застрашени. 

Петков заяви, че по отношение на тази опция той към този момент е разговарял с енергийния министър, който го е уверил, че електрическата енергия ще може да компенсира част от неналичието на газ.

За Русия и Украйна

В отговор на въпрос на Христо Гаджев министър-председателят разгласи, че разполагането на сили на НАТО на източната граница на Украйна е контрапродуктивно преди изчерпването на всички дипломатически механизми за деескалация на напрежението сред Русия и Украйна. 

Той още веднъж съобщи, че България е суверенна страна и трети страни не могат да се месят във вътрешната и външната ни политика. Петков още веднъж удостовери, че анексирането на Крим е нелегално, както и че тази позиция на кабинета остава. 

Петков разяснява, че сега няма решение на Министерски съвет за разполагане на испански военни сили в страната. Той увери, че кабинетът ще уведоми Народно събрание в случай че има смяна в това решение. Думите му са във връзка появилата се през вчерашния ден информация, че Испания може да изпрати изтребители в Румъния и България.

Изказването му стартира с думите на Иван Ченчев от Българска социалистическа партия, който поздрави премиера, който от встъпването си в служба е бил повече пъти на чуване в Народно събрание от предшественика си от последното постоянно държавно управление - Бойко Борисов.

Състоянието на язовирите

Румен Христов от ГЕРБ-СДС попита премиера за положението на язовирите и по-конкретно за положението на язовир " Огоста ". Петков повтори, че в страната има 35 рискови язовира, от които са ремонтирани единствено 10, само че все пак не са в употреба.

Язовир " Огоста ", който е вторият по величина в страната, не заплашва непосредствено живота и здравето на хората, само че има редица проблеми, включително и проникване на вода. Той бе безапелационен, че кабинетът не може да си разреши да се изчака още една зима, тъй като това би било животозастрашаващо. Той даде обещание, че ремонтът не може да се бави, както и че държавното управление не може да си разреши да ремонтира рисковите язовири един по един.

Младежките политики

В отговор на въпрос на Христо Гаджев Петков съобщи, че основен приоритет на държавното управление ще бъде битката против младежката престъпност.

Освен това той заяви, че е почнала работата по учредяването на взаимен комитет сред Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието.

Премиерът съобщи още, че държавното управление си е сложило задачата да построи 20 центъра за младежко развиване. Част от парите за построяването им ще бъде от средствата по Плана за възобновяване и резистентност.

Северна Македония

Петков още веднъж разяснява и визитата си в Скопие и изрази удовлетворение, че след нея ще последва и действителна работа на петте взаимни комисии. Той съобщи, че всяка седмица ще заседава най-малко една, както и че всяка от комисиите би трябвало да има най-малко по едно съвещание месечно.

Петков упрекна медиите, че се включват в популяризирането на езика на омразата. Той прикани публицистите да влязат в консктруктивния звук, а не да се концентрират върху проблемите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР