Yara Birkeland има потенциал да проправи пътя на плавателните съдове

...
Yara Birkeland има потенциал да проправи пътя на плавателните съдове
Коментари Харесай

Пуснаха на вода първия автономен електрически контейнер


Yara Birkeland има капацитет да проправи пътя на плавателните съдове с нулеви излъчвания
(снимка: Yara)

Норвежкият производител на торове Yara пусна на вода своя транспортен съд Birkeland – първият в света изцяло самостоятелен електрически контейнеров транспортен съд. Той потегли на първото си пътешестване в петък във фиорда на Осло.

Yara е работил взаимно с морската софтуерна компания Kongsberg по кораба още от 2017 година насам. Проектът беше на път да се провали поради пандемията, която забави проектите по създаване и доставка на кораба с повече от година, напомня.
още по темата
Yara Birkeland ще транспортира артикули за торове от завода на Yara в Порсгрун до норвежките пристанища Бревик и Ларвик. По своя маршрут той ще плава в границите на 12 морски благи – от брега сред пристанищата Хероя, Бревик и Ларвик в Южна Норвегия.

През първите две години на своята работа корабът ще бъде надзираван от екипаж – това е времето на тестване на технологията, с цел да се удостовери, че всичко работи съгласно предстоящото. Ако тестванията са сполучливи, най-после плавателният съд ще бъде сертифициран като напълно самостоятелен електрически контейнеров транспортен съд.

Enova – държавно дружество, отговорно за поощряване на планове за, е отпуснало до 133,5 милиона норвежки крони за плана.

„ По пътя към нискоемисийното общество от превоза би трябвало да спаднат съвсем до нула. За да реализираме това, ние се нуждаем от планове, които могат да преобразят бранша – планове, които имат капацитет да проправят пътя за другите и да усилят темпа на напредъка. Точно това имаме вяра, че ще направи първият в света самостоятелен и напълно електрически контейнерен транспортен съд ”, споделя Нилс Кристиан Накстад, основен изпълнителен шеф на Enova.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР