Чужденец на 42 г. е задържан под стража от Варненския

...
Чужденец на 42 г. е задържан под стража от Варненския
Коментари Харесай

Ликвидираха с дъжд от куршуми Олег Курлат във Варненско: Ето кого задържаха за убийството

Чужденец на 42 година е арестуван под стража от Варненския областен съд по обвиняване за съзнателно ликвидиране, осъществено по изключително непосилен метод и със средства, рискови за други хора. Това оповестиха на брифинг окръжният прокурор Красимир Конов и шефът на ОДМВР-Варна ст. комисар Андрей Ангелов, предава Блиц. Показният разстрел стана на 8 юни предходната година в кооперация с ваканционни жилища в центъра на курорта Св. св. Константин и Елена, населявана от рускоговорящи наематели.
Около 20 ч 52-годишният Олег Курлат бил покосен от няколко изстрела. Още жив той бил откаран с кола за спешна помощ в болница, само че умрял от раните си. По-късно на километър от местопроизшествието, по пътя за кв. „ Виница “ бе открит опожарен автомобил „ Фолксваген “ с румънска регистрация, за който се смяташе, че е употребен от убиеца. Има връзка сред изпепелената кола и убийството, сбито изясни ст. комисар Андреев.
Той уточни, че причинителят е бил оголен седмица след бруталното закононарушение, само че към този момент бил отвън рамките на страната. Разследването открило, че килърът и жертвата са влезнали у нас броени дни преди закононарушението. С помощта на партньорски служби мъжът с букви М.О. бил задържан на 7 февруари в Германия, а на 8 май бил предаден на българските управляващи, сподели Красимир Конов.
Заради течащото досъдебно произвеждане той не заяви националността на арестувания, само че уточни, че няма данни палач и жертва да са се познавали. Нямали са статут на бежанци, български документи и адресна регистрация. Мотивът за действието занапред ще се прецизира, само че сигурно той не е битов, добави ст. комисар Ангелов.
Окръжните магистрати са оставили чужденеца зад решетките поради събраните уличаващи го доказателства, както и поради риска да се укрие или да извърши ново закононарушение, в случай че е с по-лека мярка за неотклонение. Засега арестантът се възползва от правото си да не дава пояснения. Той може да апелира задържането си под стража на следващия ден пред Варненския апелативен съд.
Ето и известието на прокуратурата:
В резултат от навреме осъществени процесуално-следствени дейности от проверяващ орган и наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура – Варна по следствие на осъществено преднамерено ликвидиране на непознат жител в к.к. Св. Св. Константин и Елена на 8 юни 2023 година по метод, рисков за живота на мнозина, както и с помощта на интензивно осъществените оперативно – издирвателни дейности от чиновници на ОД на Министерство на вътрешните работи във Варна и ГДНП, са събрани доказателства за авторството на закононарушението.
Към наказателна отговорност е притеглен 42-годишен чужденец с букви М.О., чиято съпричастност към тежкото действие е изрично открита още през юли 2023 година.
В хода на работата по издирването му, е открито неговото местоположение в страна от Европейския съюз. Поради законодателни недостатъци, касаещи европейската заповед за арест, след установяването му през август 2023 година, предаването му на българските управляващи не бе допустимо.
Приемане на законодателни промени в тази тенденция през декември дадоха нови благоприятни условия, бе издадена нова заповед за арест и на 7 февруари 2024 година М.О. е арестуван. Предаден е на българските управляващи на 8 май.
Незабавно наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура – Варна насочи към съда искане за взимане на мярка за неотклонение „ задържане под стража “, което бе почетено на 10 май.
42-годишният обвинен за закононарушение по член 116 ал.1 т.6 и т.9 от Наказателен кодекс бе оставен в ареста. Съдебният състав на лично съображение е направил преценка на събраните досега доказателства и е приел, че са налице кумулативно изискуемите предпоставки на закона- че са налице задоволително доказателства с цел да се направи обосновано съмнение, че обвиненият е направил закононарушението, в което е упрекнат и, че са налице доказателства за това, че може да се укрие и да извърши закононарушение и със свое определение е взел тази мярка за неотклонение.
Активната работа по следствието продължава. Мярката за неотклонение може да бъде обжалвана пред Апелативен съд – Варна.
Информация по случая бе предоставена на медиите от административния началник на Окръжна прокуратура – Варна Красимир Конов и от шефа на ОД на Министерство на вътрешните работи – Варна старши комисар Андрей Ангелов на взаимен брифинг.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР