Японският премиер Шиндзо Абе започва официално посещение в Иран в

...
Японският премиер Шиндзо Абе започва официално посещение в Иран в
Коментари Харесай

Историческа визита на японски премиер в Иран

Японският министър председател Шиндзо Абе стартира публично посещаване в Иран в сряда, по време на което той ще се срещне с президента Хасан Рухани, както и с водача и нравствен водач на Ислямската република, аятолах Али Хаменей. Това е първото пътешестване на глава на японското държавно управление към Иран от 1978 година насам, напомня ТАСС.

Посещението също е отдадено на 90-годишнината от установяването на дипломатически връзки сред Токио и Техеран. Самият Абе съобщи, че по време на визитата си в Иран чака да ускори другарските си връзки с тази страна.

В навечерието на визитата министър-председателят на Япония организира телефонни съвещания с висшето управление на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Като медиатор

По време на визитата си в Япония предишния месец Тръмп съобщи, че се интересува от желанието на премиера Абе да играе ролята на медиатор сред Съединени американски щати и Иран. Стопанинът на Белия дом напомни, че водачите на Япония и Ислямска република Иран са в положителни връзки.

Според " Киодо ", въпросът за пътуването на Абе в Иран е бил разискван по време на диалога му в Токио със съветника на президента на Съединени американски щати за националната сигурност Джон Болтън на 24 май. Преди това на 16 май Абе се срещна в Токио с ръководителя на иранското външно министерство Мохамед Джавад Зариф.

Предполага се, че министър председателят на Япония може да стане медиатор в подобряването на връзките сред Техеран и Вашингтон, които са се влошили след отдръпването на Съединени американски щати от нуклеарната договорка.

Въпреки това някои японски специалисти означават, че министър-председателят на Япония би могъл да работи като медиатор, в случай че дейностите на Иран са катализатор за утежняване на обстановката. В този случай обаче обстановката е тъкмо противоположното, тъй като Съединени американски щати са отменили нуклеарната договорка.

Ситуацията към Иран

На 8 май Тръмп разгласи отдръпването на Вашингтон от Съвместния проект за деяние за иранската нуклеарна стратегия - съглашение, подписано през 2015 година, и ограничи нуклеарното развиване на Техеран в подмяна на повдигането на съответните наказания на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и едностранни ограничавания, наложени от Съединени американски щати и Европейския съюз. През ноември са възобновени американските наказания против аятоласите, в това число и възбраната за закупуване на нефт. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР