Японският премиер Фумио Кишида представи пакет от стимули, който трябва

...
Японският премиер Фумио Кишида представи пакет от стимули, който трябва
Коментари Харесай

Япония обяви пакет от стимули за 113 млрд. долара, за да се справи с инфлацията

Японският министър председател Фумио Кишида показа пакет от тласъци, който би трябвало да помогне на японците да се оправят с инфлацията и високите разноски за живот. Анализатори разказват пакета от ограничения като основен за бъдещето на кабинета на Кишида, като възможен неуспех може да се окаже съдбовен за премиера. Кишида разгласи пакет от тласъци, който е оценен 113 милиарда $, от които над 87 милиарда ще бъдат финансирани от спомагателен бюджет за остатъка от фискалната година до края на март 2024 година В основата са ограничения за справяне с по-високите разноски за живот, които включват към 33 милиарда $ краткотрайни понижения на налозите върху приходите и жилищните налози, както и помощи за семействата с ниски приходи.

Пакетът също по този начин планува разширение на дотациите за компенсиране на възходящите цени на горивата и електрическата енергия. В него са заложени и повишение на заплатите и поддръжка за бизнеса.

" Чрез съчетание на нараствания на заплатите [от компаниите] и понижаване на налога върху приходите, желая да основа обстановка, при която растежът на обществените приходи ще надвиши покачването на цените до идващото лято ", споделя Кишида, представен от Financial Times.
Реклама
Амбициозният пакет на Токио има за цел да съживи стопанската система посредством увеличение на работната мощ и стимулиране на вътрешните вложения. Но защото предходните ограничения не съумяха да се оправят с надълбоко вкоренените структурни проблеми, към момента не е несъмнено дали този път всеобщите разноски могат да оказват помощ за повишение на темпа на напредък на страната.

Според изследователския институт Nomura краткотрайните данъчни облекчения и дарения се чака да покачат действителния БВП на Япония с едвам 0.2%. Подобни ограничения в предишното не съумяха да подтикват свястно ползване, защото японските семейства са склонни да икономисват спомагателни пари. Спадаща поддръжка Дори преди пакетът да беше утвърден от държавното управление, той не среща огромна поддръжка. Одобрението на държавното управление е спаднало до 33%, най-ниското равнище от назначението на Кишида за министър председател през октомври 2021 година, съгласно изследване на Nikkei от предходната седмица. От интервюираните 65% не утвърждават проекта за понижаване на налога върху приходите.

Тъй като йената падна до най-ниското си равнище от няколко десетилетия, разноските за импорт нарастват и действителните заплати понижават. Проучвания демонстрират, че семействата са по-притеснени от бъдещи нараствания на налозите, което ще е нужно за финансирането на доста увеличение на разноските за защита и по-щедри помощи за грижи за деца.

Реклама
Ако икономическият пакет беше получил поддръжка, Кишида евентуално щеше да свика предварителни избори преди края на годината. Анализатори са на мнение, че министър председателят е трябвало да направи това след сполучливото домакинство на срещата на върха на Г-7 през май. Оттогава администрацията му е разтърсена от кавги, свързани със сина му и най-близкия му асистент, и проблеми с ръководството на данни с национална система за идентификация.

Пакетът от тласъци също така беше показан едвам няколко дни, откакто Bank of Japan (BoJ) предприе забележителна стъпка за преустановяване на седемгодишната си политика на ограничение на дълготрайните лихвени проценти. Централната банка постави основите за последователно анулиране на свръхразхлабената си парична политика. Доходността на 10-годишните японски държавни облигации неотдавна се увеличи до най-високото си равнище от десетилетие на фона на скока в доходността на държавните облигации на Съединени американски щати. Това накара BoJ да преразгледа политиката си за надзор на по този начин наречената крива на рентабилност, тъй че доходността на 10-годишните японски облигации да може да се увеличи над 1%.
Свързани публикации Геополитическите съветници са на респект в корпоративния свят 23 октомври 2023, 07:40 Отслабващата китайска стопанска система е риск за Япония 8 септември 2023, 14:38 Възходът на азиатския вложител деятел 4 септември 2023, 12:47 30 години радиоактивно изпускане: АЕЦ " Фукушима " отваря въпросителни за нуклеарната сила 30 август 2023, 06:00 Планът за превъоръжаване на Япония не притегля локалните компании 22 март 2023, 09:07 Япония сменя курса с най-големия проект за защита от 320 милиарда $ 19 декември 2022, 10:37
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР