Японските рецепти за приготвянето на ивичест тунец (Skipjack Tuna), известен

...
Японските рецепти за приготвянето на ивичест тунец (Skipjack Tuna), известен
Коментари Харесай

Как се приготвя риба бонито по японски

Японските предписания за приготвянето на ивичест тунец (Skipjack Tuna), прочут и като бонито, са безчет, защото уловът му не е по никакъв начин дребен. Лесно можете да си приготвите и бонито вкъщи по японска рецепта, защото към този момент тези риби се срещат и у нас, стига да се разтърсите или просто да имате шанс.

Тук е момента да поясним, че ивичестият тунец е тип риба звук, тъй че в случай че не намерите бонито, можете да я замените с риба звук, само че прясна, а не от консерва. По-проблемни за намиране са типично японските подправки, само че на огромна част от тях можете да попаднете на профилираните щандове за суши артикули или просто да ги замените с други.

Ето една обичайно приготвяна в Япония рецепта за ивичест тунец:

Необходими артикули: 500 г бонито с кожата, 7 с. л. соев сос, 5 г фалшификация за риба, 7 с.л. оризов оцет, 1 лист водорасло комбу, 1 лимон, 1 парче джинджифил, няколко стръка мента, 25 г бяла ряпа, 3 изсушени люти чушки, 2 стръка свеж чесън, сол и черен пипер на усет.

 Риба Бонито - ивичест тунец Снимка: Yordanka Kovacheva

Начин на подготвяне:

В купа се смесват соевият сос, оризовият оцет, 8 с. л. сок от авансово изцеденият лимон, рибната фалшификация и листото комбу. Разбъркайте добре и оставете соса на студено, с цел да престои едно денонощие.

Рибата се почиства, осолява се, подправя се с черен пипер на усет и се нанизва на шишчета, с цел да може да бъде печена непосредствено на топлината от котлона. Идеята е да можете комфортно да я хващате, с цел да не се изгорите.

Печете ивичестия тунец от двете страни, като от страната на кожата тя би трябвало да придобие златист цвят, а от другата леко да побелее. Веднага по-късно се потапя в студена вода, махат се шишчетата, подсушава се и се нарязва напречно на филийки.

 Риба бонито Снимка: Yordanka Kovacheva

Полива се с останалата част от лимоновия сок и се оставя известно време да престои.

Отделно се смесват ситно нарязаните чесън, мента и джинджифил и с тази примес се намазва рибата от страната на кожата.

Ряпата се настъргва и се смесва с намачканите чушлета.

Рибата се сервира дружно с получилия се сос от ряпата и като гарнитура към нея се сервира авансово изцеденият бульон, получил се от соевия сос, оцета и подправките.

Вижте още вкусни предписания за риба звук.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР