Японски учени обявиха завършването на предклинични изпитания на интраназално лекарство,

...
Японски учени обявиха завършването на предклинични изпитания на интраназално лекарство,
Коментари Харесай

Спрей срещу деменция завърши предклинични изпитания в Япония

Японски учени оповестиха завършването на предклинични тествания на интраназално лекарство, което забавя развиването на невродегенеративни процеси. Средството употребява няколко постоянно употребявани медикаменти и е работило сполучливо при мишки, без да предизвиква рискови странични резултати. Това излиза наяве от публикация, оповестена в списание Frontiers in Neuroscience. Изследването е разказано в резюме в прессъобщение на Университета в Осака.

Болестта на Алцхаймер и някои други невродегенеративни болести са тясно свързани с плътни натрупвания от амилоидни протеини в невроните, които в последна сметка предизвикват тяхната гибел и разрушение на цялата мозъчна конструкция. Преди няколко години Таками Томияма и сътрудниците му открили, че приемът на добре познатия полусинтетичен антибиотик рифампицин забавя натрупването на амилоиди, когато се употребява в най-ранните стадии на болестта.
Стареенето има три стадия, откриха откриватели
Учените от Станфордския университет описват за три стадия на стареенето на индивида. Статията на експертите е оповестена в научното...
Прочети повече
Лекарите употребяват рифампицин за лекуване на туберкулоза, само че с нараснало внимание, защото има токсично влияние върху черния дроб. Ето за какво, макар обнадеждаващите резултати, получени при лабораторни мишки, японските учени не бързали да преминат към тествания върху хора, а вместо това почнали да търсят способи за отбрана на черния дроб от рифампицин. За тази цел те решили да вкарат лекарството интраназално, което разрешава на веществото бързо да проникне в мозъка, заобикаляйки прекосяването през черния дроб.



Osaka Metropolitan University

Освен това антибиотикът бил комбиниран с препарат, кадърен да снижи хепатотоксичния му резултат. Подходящо вещество се оказал ресвератролът - добре прочут антиоксидант, който се съдържа в ципите на гроздето (и виното). В нови опити Томияма и сътрудниците му изпитали действието на комбинирания препарат от рифампицин и ресвератрол при интраназално въвеждане на мишки.

Експериментите били животни от разнообразни моделни линии, получени за проучване на невродегенеративните процеси в мозъка. Те получавали рифампицин и ресвератрол пет пъти седмично, в продължение на един месец и след това показали неявяване на амилоидни плаки и усъвършенствана когнитивна успеваемост спрямо мишките в контролната група. В същото време при тях не били видяни признаци на увреждане на черния дроб.
Медици назоваха ранните признаци на деменция при 40-годишните
Алцхаймер все по-често поразява хора на възраст до 40 години, твърди Благотворителната организация по проучване на деменцията във Вели...
Прочети повече
Авторите означават, че количествата антибиотик, нужни за отбрана против заболяването на Алцхаймер, са на порядък по-малко от тези, употребявани при лекуването на туберкулоза – по-малко от 0,1 мг на кг телесно тегло против 10 мг на кг. Всичко това звучи доста обнадеждаващо и прави допустима подготовката за клинични изпитвания на комбинираното лекарство при хора. Японски учени възнамеряват да се заемат с това в близко бъдеще.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР