Японската агенция за аерокосмически изследвания (Jaxa) заяви, че в неделя

...
Японската агенция за аерокосмически изследвания (Jaxa) заяви, че в неделя
Коментари Харесай

Японската лунна сонда се събуди и възобнови работата си

Японската организация за аерокосмически проучвания (Jaxa) съобщи, че в неделя е възстановила контакта със спускаемия лунен модул.

В продължение на седмица Луноходът нямаше контакт със Земята поради проблем със зареждането.

Късно в неделя слънчевите му акумулатори са проработили след смяна в осветеността на Луната.

Неговите слънчеви кафези работят още веднъж, откакто смяната в изискванията на осветяване му разреши да улавя слънчева светлина, сподели организацията.
Космическият транспортен съд работи на батерия в продължение на няколко часа, преди управляващите да решат да го изключат, с цел да разрешат вероятно възобновяване на електричеството, когато ъгълът на слънчевата светлина се промени.

Слим се приземи на ръба на тропичен кратер, прочут като Шиоли, в границите на 55 м (180 фута) от целевото място на приземяване. Jaxa го разказа като " невиждано тъкмо кацане ".

Технологията за кацане може да разреши бъдещо проучване на хълмисти полюси на Луната, обсъждани като евентуален източник на гориво, вода и О2, сподели организацията.

Мисията Slim пристигна, откакто по-ранни опити на Япония се провалиха, в това число един от започващата компания iSpace, която видя злополуката на своя лунен модул за кацане, когато бордовият му компютър се обърка по отношение на надморската му височина над Луната.

Джакса не може незабавно да каже до по кое време Слим ще оперира на Луната. По-рано се сподели, че спускаемият модул не е планиран да оцелее в лунна нощ. Лунната нощ, когато повърхността на Луната не е изложена на Слънцето, продължава към 14 дни.

Статистически, кацането на Луната се оказа доста мъчно. Само към половината от всички опити са сполучливи.

Преди Япония, Индия беше най-новата нация, която се причисли към елитния клуб на страните, постигнали това. Марсоходът на Chandrayaan-3 се докосна покрай южния полюс на Луната през август 2023 година - област на повърхността на Луната, която никой човек не е достигал преди.

По-рано този месец американски галактически транспортен съд, изстрелян от частен оператор, завърши лунната си задача в пламъци над Тихия океан. През август предходната година първият лунен галактически транспортен съд на Русия от десетилетия се разруши в Луната, откакто излезе отвън надзор.

С галактическия транспортен съд Smart Lander за проучване на Луната (Slim) Япония стана едвам петата страна, постигнала меко допиране на Луната след Съединени американски щати, някогашния Съветски съюз, Китай и Индия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР