Япония купува крилати ракети Tomahawk за своя флот. Този фактор

...
Япония купува крилати ракети Tomahawk за своя флот. Този фактор
Коментари Харесай

Американските ракети ще представляват заплаха за Русия от Япония

Япония купува крилати ракети Tomahawk за своя флот. Този фактор ще промени салдото на силите в района за дълго време и военното обмисляне на страната ни би трябвало да се прави, като го вземе поради. Все отново точно с Япония страната ни е водила най-вече войни през 20 век.

Случи се предстоящото от дълго време - Япония закупува крилати ракети Tomahawk за своя флот. Съответно съобщение беше изпратено до Конгреса на Съединени американски щати от Агенцията за съдействие в региона на защитата и сигурността на Съединени американски щати (DSCA).

Япония ще заплати 2,35 милиарда щатски $ и през 2026-2027 година ще получи 400 крилати ракети и 14 корабни системи за надзор на оръжията TTWCS (Tomahawk Weapons Control System). Ракетите ще бъдат две модификации - Block IV и Block V, по 200 бр.

Характеристиките на ракетите са следните: Block IV има с изключение на повишен обхват на полета и опция за пренасочване непосредствено по време на полет. Ракетата също по този начин може да баражира /блуждае/ в избрана зона, чакайки команда за удар. Тя рапортува посредством сателитна информационна система за получените бойни вреди, което е значимо за оценка на успеваемостта на неговия удар. Block V, в допълнение към горното, има по-добра система за предаване на данни, по-висока шумоустойчивост на сателитната навигационна система и редица други усъвършенствания.

Обявените параметри на договорката незабавно разкриват отговора на значим въпрос - кои кораби от Военноморски сили на Японските сили за самозащита ще могат да нанасят ракетни удари по крайбрежието. Тези ракети се изстрелват от универсални отвесни пускови установки Mk.41, които се употребяват и за изстрелване на зенитни и противоподводни ракети.

Всички японски ракетни разрушители от относително нови видове имат такива кафези. Така японците ще могат да си разрешат да въоръжат всичките си 14 от най-мощните си кораби за масирани ударни задачи. Общият брой на ракетните кафези на тези кораби е 936.

В общоприетата версия почти 60% от натоварването на инсталациите Mk.41 са противовъздушни ракети, няколко противоподводни ракети, останалите три до четири дузини ракети са крилати ракети. Така Япония се подрежда на трето място в света по дарба за нанасяне на удари с крилати ракети от морето (след Съединени американски щати и Китай).

Двата огромни ракетни кораба, които Япония възнамерява да построи през това десетилетие (програмата за кораби, оборудвани със системата Aegis, ASEV - кораби, оборудвани със системата AEGIS), несъмнено не са включени включително, защото доставката им се чака по-късно, през 2028 и 2029 година

Като се имат поради рисковете от закъснение на финансирането и строителството, е невероятно тъкмо да се планува датата на инсталиране на системи за ръководство на комплекса за ракетно оръжие Tomahawk върху тях.

Освен това външният тип на тези кораби към момента не е изцяло избран. Най-вероятно или тези кораби ще останат, както е планувано, като чисто противоракетни платформи, или ще има спомагателна покупка на крилати ракети от Съединени американски щати за тези две единици.

За да разберем какво съставляват 14 огромни кораба, способни да работят в международните океани, и 380–400 (съобразени с потреблението на ракети за подготвителни стрелби) крилати ракети, дано дадем следния образец. Целият общ ракетен залп на крилатите ракети от семейството „ Калибър “ на надводния флот на ВМФ на Русия е пределно 192 ракети (изчислено по ракетни клетки). В близко бъдеще този брой ще се усили с 16 кафези (два дребни ракетни кораба, единия по план 22800 и още един - по 21631).

В Тихоокеанския спектакъл на военните дейности можем да разположим 24 такива ракети на надводни кораби. Има вероятност да се удвои броят им до 2025 година заради строящите се в Амурската корабостроителница четири дребни ракетни кораба от план 22800 (по осем ракети). Ако до тази година съумеят да възстановят корветата „ Проворный ” и да я трансферират в Тихия океан, тогава в залпа на надводните сили на Тихоокеанския флот към този момент ще има 54 ракети.

Разбира се, тези съпоставения не отразяват напълно действителните оперативно-тактически благоприятни условия на флотовете, нито въобще опциите на страните да нанасят ракетни удари. Русия разполага с далекобойна авиация, която може да нападна всяка точка в Северното полукълбо, а някои съперници могат да бъдат атакувани от ракетни системи " Искандер " от сушата. Въпреки това, като илюстрация на мащаба на действителното превъоръжаване на Япония, сходно съпоставяне е кардинално уместно.

Естествено, да се твърди, че всичките 14 японски разрушителя от вида Maya, Atago, Kongo, Asahi и Akizuki ще бъдат натоварени с ударни ракети (до 40% от клетките в пусковите установки на борда) и ще изстрелят всичките си ракети за малко време, е погрешно. Но факт е, че през 2027 година Япония ще има техническата опция да нанесе унищожителен ракетен удар на разстояние над 1500 километра по права линия.

Отново за схващане. Японците могат елементарно да доближат до авиобазата на нашата авиация за далечно деяние „ Украинка “ в Амурска област от източната част на Охотско море и от средата на Японско море и от Цугару (Сангара ) Пролив, и от източното крайбрежие на Хокайдо. Но в тази база Русия има десетки бомбардировачи Ту-95.

Японците разполагат с задоволително ракети за едновременен удар освен по Украинка, само че и по всички бази на тактическата авиация на Върховен касационен съд на Русия и на морската авиация на ВМФ в Приморие и Камчатка. Или вместо това да аргументи сериозни вреди на енергийния бранш, да вземем за пример в Приморие.

Освен това японците работят по оборудването на своите тактически самолети с управляеми ракети въздух-земя с огромен обхват на изстрелване. Стотици Томахавки, изстреляни от кораби, могат да бъдат допълнени от стотици ракети, изстреляни от бойни самолети, единствено че с по-малък обхват.

Всичко това, несъмнено, не значи, че японците ще вършат такива неща с нас. Все отново Русия има нуклеарни оръжия. Има предел на породени вреди, след който то ще се ползва при всевъзможни външнополитически условия и никой от нашите съперници не може да пренебрегне тази опасност.

Но японските благоприятни условия след 2027 година също не могат да бъдат подценени. Гарантирано ще купуват ракети. Сделката за продажбата им остава да бъде утвърдена единствено от Конгреса на Съединени американски щати и няма подозрение, че това утвърждение ще бъде получено.

Факторът на японските крилати ракети ще промени салдото на силите в района за дълго време и военното обмисляне на страната ни би трябвало да се прави, като се вземе поради този фактор.

В последна сметка точно с Япония страната ни е водила най-вече войни през ХХ век и точно Япония е имала и има териториални искания към нас. Ето за какво би трябвало да възприемат японските мерки допустимо най-сериозно.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР