Япония и Южна Корея пред дипломатически сблъсък. Южнокорейският президент Мун

...
Япония и Южна Корея пред дипломатически сблъсък. Южнокорейският президент Мун
Коментари Харесай

Япония и Южна Корея пред дипломатически сблъсък заради колониалното минало

Япония и Южна Корея пред дипломатически конфликт. Южнокорейският президент Мун Дже-ин отхвърли като неработещо подписано през 2015 година съглашение във връзка със половото иго по време на наложената от Япония окупация преди и по време на Втората международна война, написа " Гардиън ".

Мун означи в известие през днешния ден, че в съглашението има " съществени пропуски " и то " не може да позволи " дългогодишния спор за " дамите за разтуха " - евфемизъм за десетки хиляди дами и девойки на Корейския полуостров, които наложително са обслужвали японските бойци в бордеи преди и по време на Втората международна война.

" Това е в конфликт с открития повсеместен принцип от интернационалната общественост за споразумяване на исторически разногласия и на първо място е политическо съглашение, което изключва самите жертви и жители ", разяснява Мун съглашението от 2015 година, представен от новинарската организация " Йонхап ".

Според него въпросът с " дамите за разтуха " не може да бъде позволен с това съглашение.

Вчера специфична група към държавното управление на Южна Корея разгласи, че съглашението, в което е заложено Япония да компенсира оживелите, не е взело под внимание възприятията на насилваните южнокорейки.

Това пък провокира ядосан отговор от страна на външния министър на Япония Таро Коно, който предизвести, че двустранните връзки ще бъдат " безконтролни " и " неприемливи " , в случай че Сеул спре да извършва съглашението, в което двете страни дават обещание дефинитивно да разрешат разногласието.

Според договорката от 2015 година, под която са се подписали актуалният японски министър председател Шиндзо Абе и някогашният президент на Южна Корея Пак Гън-хе, Япония се извини на оживелите жертви и ги компенсира с фонд от 8,8 милиона $. Но Мун Дже-ин загатна, че е подготвен да предоговори съглашението. Той на няколко пъти акцентира, че съглашението не се поддържа от южнокорейския народ.

Правителството на Южна Корея излезе с позиция, че разногласието не е дефинитивно решен, тъй като настояването на жертвите за публична отплата от Япония не е включено в съглашението.

Двете страни също по този начин имат различия за точния брой на дамите , които са били насилвани от японците по време на колониалното ръководство на Корейския полуостров в интервала 1910-1945 година Активисти настояват, че към 200 000 дами, най-вече корейки, само че също китайки и други азиатки, са били принудени да работят в бордеи сред 1932 и 1945 година

" Йонхап " отбелязва, че 36 от 47-те оживели, които са били още живи при подписването на съглашението през декември 2015 година, са получили или се възнамерява да получат пари от японския фонд за обезщетение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР