Яков Йосифович, във Вашите коментари многократно сте отбелязвал, че основният

...
Яков Йосифович, във Вашите коментари многократно сте отбелязвал, че основният
Коментари Харесай

Яков Кедми пред БСТВ: Русия променя световния ред

Яков Йосифович, във Вашите мнения неведнъж сте отбелязвал, че главният проблем на Руската федерация не е Украйна и сегашната военна интервенция е единствено първи стадий от битката за определяне на нова рамка на сигурността в Европа и света, която да бъде построена дружно с Русия, а не срещу Русия. Това ли е стратегическата цел на Руската федерация и постижима ли е тя?
- За разлика от преди половин или една година, когато започнах да приказвам за това, към този момент и президентът на Съединени американски щати съобщи, че евентуално сме на прага на доста съществени промени на международния ред. Русия сложи като своя цел още от началото на XXI век да промени този ред, при който, както сподели президентът Обама, лауреат на Нобелова премия за мир, Съединените щати дефинират разпоредбите, а всички страни им се подчиняват.
Това беше развиване на тактиката на Съединени американски щати, дефинирана още в 1946 година Тя е дело на чиновника от Държавния департамент Джон Кенан, който отговарял за отдела за стратегическо обмисляне на външното ведомство, а преди този момент е бил дипломат в Съюз на съветските социалистически републики.
Кенан е открил, че след Втората международна война 50% от международните благосъстояния са съсредоточени в ръцете на Съединените щати, макар че популацията на Съединени американски щати е представлявало единствено 6,3% от международното. Да се резервира тази съразмерност е било несъмнено като стратегическа цел на Съединените щати.
Необходимостта от изменение на реда, при който Съединени американски щати диктуват на целия свят разпоредбите и по какъв начин всяка страна би трябвало да се ръководи, се образува като цел в Русия при започване на XXI век. Но едвам към началото на 2020 година Русия реализира обезпечаването на три условия: стратегическо предимство в нуклеарното оръжие над Съединените щати, резистентност на стопанската система на външен напън, ембарго или наказания и непоклатимост на вътрешната власт. В този миг Путин реши, че Русия има задоволително сили, с цел да сложи тези претенции.
В рамките на разговора за стратегическа непоклатимост със Съединени американски щати Владимир Путин изиска от Съединени американски щати следното: да отстранен своите бази от Източна Европа, тези в Румъния и Полша, да върнат дислокацията на НАТО към положението от 1997 година, когато бе подписано съглашението сред Русия и НАТО, и да закрият в Европа седем бази на Военновъздушни сили на Съединените щати, в които има нуклеарни бомби.
В тези рамки той изиска да се анулира решението на НАТО от 2008 година Украйна и Грузия да бъдат признати в пакта. Това решение е било признато от НАТО по предложение на Джордж Буш-младши.
Путин предизвести, че в случай че тези условия не бъдат задоволени, Русия ще предприеме военно-технически стъпки, с цел да принуди НАТО да ги одобри.
Китай поддържа тази позиция на Русия, защото също е срещу хегемонията на Съединени американски щати в целия свят. И Русия, и Китай желаят интернационалните връзки да се развиват, като се регистрират ползите на всички страни, а освен ползите на Съединени американски щати.
С поддръжката на Съединени американски щати Украйна концентрира на границите на Луганската и Донецката република (ЛНР и ДНР) войска от 140 000 души, до момента в който въоръжените сили на двете републики се състояха от национални милиции с бройка към 30 000 души.
Тъй като Русия съобщи, че няма да разреши на Украйна да завладее тези републики, когато породи действителна заплаха от украинска офанзива против тях, макар че това не влизаше в проектите на Москва, тя вкара своите войски в Украйна. Но не ги вкара в Донецката и Луганската републики, а в други области на Украйна, с цел да принуди Украйна да се отдръпна от тези региони.
Два дни преди този момент Русия предложи на Украйна да отдалечи армията си от границите на ЛНР и ДНР. Киев отхвърли и продължи да обстрелва двете републики.
- В обръщението си към израелския парламент президентът Зеленски съпостави съветската военна интервенция в Украйна с Холокоста. Има ли учредения за такива обвинявания?
- Всяко съпоставяне на жертвите на едни или други военни дейности с Холокоста, с заличаването на евреите през Втората международна война, е кощунствено, незаконно и съставлява оправдаване, реабилитиране на нацизма и унижение паметта на жертвите.
Нищо общо няма протичащото се в този момент с злополуката на еврейския народ. А последният, който може да приказва за това, е президентът на Украйна, в която същите тези нацистки съучастници, които унищожаваха еврейския народ, са национални герои и тях ги популяризират в Украйна. С техните имена посочват площади, на тях издигат монументи. Те са настоящето лице на това, което желаят да наложат на украинския народ.
Тези, които водиха война срещу нацизма - шест милиона украинци - са забравени, изтрити. Остават единствено есесовците, Вермахта и техните колаборационисти, които унищожаваха евреи и неевреи в лагерите на гибелта. В тези лагери 90% от обслужващия личен състав са били украинци...

Интервю за предаването " Актуално " (24 март) на Българската свободна телевизия.
Втората част на диалога ще е в идващия брой на ГЛОБУС.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР