Вятърът се завърна в европейските платна, заяви председателят на Европейската

...
Вятърът се завърна в европейските платна, заяви председателят на Европейската
Коментари Харесай

Жан-Клод Юнкер: Европа се простира от Виго до Варна

Вятърът се завърна в европейските платна, съобщи ръководителят на Европейската комисия (ЕП) Жан-Клод Юнкер в годишната си тирада при откриването през днешния ден на новия политически сезон в Европейския парламент в Страсбург. Словото му беше отдадено на бъдещето на Европейски Съюз и беше излъчено онлайн в интернационалните медии, в това число и в българския ефир - директно по БНТ2.

Крайно време е България и Румъния да влязат в Шенген, а Хърватия също да бъде включена когато е подготвена, гласеше един от акцентите в речта му. 

" Европа би трябвало да бъде съюз на равенството. Равенство сред членките й, дребни и огромни, Изток и Запад, Север и Юг. Не се заблужавайте, Европа се простира от Виго до Еарна. От Испания до България! ", сподели той. " Изток към Запад: Европа би трябвало да диша с два бели дроба. Иначе нашият континент ще се бори за въдух. В един съюз на равните не може да има жители от втора класа ", акцентира той. 

Юнкер съобщи, че през днешния ден, през септември 2017 година, има " прозорец на опция " за Европа да се построи по-силна и като по-обединен съюз, отбелязва Би Би Си. " Имаме единствено два избора - или да се обединим дружно към положителен европейски дневен ред, или всеки да се отдръпна в личния си ъгъл. Изправени пред този избор, аз се застъпих за обединяването ", уточни още ръководителят на Екологичен потенциал. " Предложих положителна стратегия, която да помогне да се създада - както споделих през предходната година - Европа, която пази, дава сили и отстоява ", съобщи Юнкер. 

Той разгласи, че Съюзът е направил стопански крачки напред от последната му тирада пред Екологичен потенциал насам преди една година. Юнкер обаче прикани съюза да се възползва от набраната скорост и да направи нови търговски покупко-продажби - с Австралия и с Нова Зеландия. Те би трябвало да бъдат подписани до края на 2019 г. 

Юнкер съобщи, че чака с неспокойствие новата форма на Европейски Съюз след Брекзит и напускането на Англия на 29 март 2019 година Той отбелязва, че участието в банковия съюз, Еврозоната и Шенген би трябвало да бъдат стандарт.

По отношение на Брекзит, Юнкер съобщи: " Ние постоянно ще съжаляваме за това и мисля, че и вие ще съжалявате за това скоро ", обръщайки се към британците. " Ние ще продължим напред, тъй като Брекзит не е всичко. Това не е бъдещето на Европа - в него не се състои всичко и всичко не свършва с него ". 

Речта продължи над 1 час на британски, френски и немски език. Юнкер се концентрира върху провокациите, които Европейски Съюз среща и бъдещето. Той похвали Европа за напредъка й в региона на миграцията, заявявайки, че тя пази външните си граници по по-ефективен метод, и акцентира триумфа в " постоянството и щедростта на Италия " да оказва помощ в ръководството на тази необикновена миграция. 

По думите му би трябвало още работа да бъде свършена за отваряне на легални миграционни пътища и преустановяване на " скандалните " условия в Либия. 

Юнкер съобщи още, че Европа би трябвало да следва благонадежден план за разширение със страните от Западните Балкани.

Той упрекна Турция, че се е дистанцирала от Европейски Съюз и прикани държавното управление в Анкара да освободи " нашите (европейски) публицисти ", както и да спре персоналните офанзиви против европейските водачи. 

" Искам Европа да бъде международният водач, когато стане дума за битката против климатичните промени ", сподели още Юнкер. Друг приоритет за идната година би трябвало да бъде по-добрата отбрана на европейците в цифровата ера. " Кибератаките може да бъдат по-опасни за стабилността на демокрациите и стопанските системи от оръжията и танковете ". 

Цялата тирада може да прочетете на британски език в формалния уебсайт на Европейската комисия тук. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР