Вярвам, че ще върнем водещите си позиции в София, казва

...
Вярвам, че ще върнем водещите си позиции в София, казва
Коментари Харесай

Румен Христов: Кабинет без ГЕРБ-СДС няма да е стабилен

Вярвам, че ще върнем водещите си позиции в София, споделя Румен Христов, водач на Съюз на демократичните сили, лидер на листата на ГЕРБ-СДС в 23 МИР София, в особено изявление за СТАНДАРТ България има потребност от обединения, които имат опит за излизане от рецесиите Свидетели сме на тоталния неуспех на служебния кабинет във всички браншове Твърде претенциозни са обещанията на групировката на Кирил Петков и Асен Василев Нацията е надълбоко разграничена. Имаме потребност от обединител и това е проф. Герджиков
- Г-н Христов, България е в невиждана обстановка – трети парламентарни избори в границите на година, плюс президентски избори. Какъв е анализът Ви за миналата акция – случи ли се дебатът за излизането на страната от здравната и икономическата рецесия, който всички чакаха?

- Да, България е в невиждана обстановка! Особено като се има поради, че за първи път, от началото на ХХ век, българският Парламент не съумя да излъчи постоянно държавно управление, а това е главната задача на Народното събрание - избор на Министерски съвет. Дебати нямаше.Разбрахме какво не желаят така наречен “партии на митинга ”, само че не разбрахме какво оферират. Всичко това можеше да се случи и в предизборните акции, и в Парламента, само че вместо това станахме очевидци на замеряне с обвинявания и фокус върху така наречен “изчегъртване ”.Целта, както твърдяха тези обединения, наричащи се “партии на смяната ”, беше да сменят “модела Борисов ”. Днес бих ги попитал считат ли, че моделът Радев е по-добър? Свидетели сме на тоталния неуспех на Служебния кабинет във всички браншове.

- Социолозите предвиждат връщане на ГЕРБ-СДС на първото място на парламентарните избори. Но така наречен партии на смяната занапред се заричат още веднъж да ги слагат обединението в изолираност. Как ще коментирате тази обстановка?

- Истината е, че на този стадий ГЕРБ-СДС нямаме опция, тъй като всички след нас събират на половина от това, което социолозите ни дават като резултат. Алтернатива е налице, когато тези, които имат за цел да сменят ръководството, получат по-голяма поддръжка от партията, която желаят да отстранят. Вероятно ще се търси още веднъж математически общ брой, с цел да се съберат 121 мандата, само че това надали ще докара до устойчиво държавно управление, в случай че в него не взе участие първата групировка.

- Каква е Вашата прогноза, какво следва?

- Съставянето на държавно управление, по принцип, е предизвикателство, само че тогава, когато няма изразено болшинство, това предизвикателство е още по-голямо. Надявам се, че в процеса на сформиране на нов кабинет ще бъдат взети под внимание значимите тематики на обществото и методите, по които ще бъдат решени те.

- Как оценявате „ летящия старт “ на новата групировка на Кирил Петков и Асен Василев?

- Ние, българите, като че ли доста обичаме “спасителите ", въпреки че, в случай че бяхме открили политически модел с класическо ляво, класическо дясно и типичен център, нещата в българската политика щяха да се случват доста по-успешно. Твърде претенциозни са декларираните обещания от господин Петков и господин Василев, само че ще поживеем, ще забележим. Прави усещане мощната финансова поддръжка, която получават, а това значи, че най-вероятно зад този план стоят стопански ползи. Дано да ме опровергаят.

- На предходните два парламентарни избора Демократична България съумя да вземе повече в два от трите региона в София. Как си обяснявате това и смятате ли, че ГЕРБ-СДС ще успее да резервира столицата на 14 ноември?

- Неслучайно те са наричани градска “десница ”, което значи, че тяхната поддръжка е съсредоточена в столицата и няколко други огромни градове. Нека кажем обаче, че резултатът на ГЕРБ-СДС в двата столични региона също беше доста добър. Надявам се в този момент да успеем да си върнем водещата позиция и в 23-ти, и в 24-ти МИР.

- Подкрепеният от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили проф. Анастас Герджиков към този момент се обрисува като сигурен участник на балотаж за президентския пост. Как съгласно Вас ще се развие президентската борба?

- Засега скучно, тъй като няма диспути сред главните кандидати, а това е казус за президентска акция. Дали това е боязън за “сигурния ” избор на настоящия президент, не знам. Проф. Герджиков е бележит български интелектуалец, академик и ректор на най-старото и авторитетно висше образователно заведение в България -СУ “Св. Климент Охридски ”.Той, дружно със своята подгласничка, полк. Невяна Митева, са цялостен противовес на сегашните жители на Дондуков 2.България е надълбоко разграничена и имаме потребност от консенсусна фигура, която може да сплотява, фигура, която може да бъде посредник. И за мен, безспорно това са проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева.

- Цел № 1 на България остава възобновяване от рецесията, подбудена от пандемията. Какви стопански ограничения предлага Съюз на демократичните сили?

- Мерките, за подкрепяне на бизнеса,  които бяха подхванати от постоянното държавно управление на ГЕРБ, са подобаващите. И Съюз на демократичните сили ги поддържа! Това са известните 60:40, 80:20, 100:100, както и помощта, оказвана на структури от бизнеса, при които е налице понижение на приходите за предишен интервал. Тези ограничения бяха изменени от Служебното държавно управление, по-скоро в посока на ограничение на бенефициентите, които могат да се възползват от тях. Но даже и това не е огромния проблем. А той е, че като цяло се бави тяхното използване. Трябва да се намерения за понижаване на регулационните режими, а за какво не и за данъчна почивка на компаниите. А, заетите, които не могат да упражняват правото си на работа поради ограничаващите ограничения, би трябвало да бъдат обезщетени.

- Подкрепяте ли предлагането за 9% Данък добавена стойност върху главните храни?

- Категоричен последовател съм на единната ставка. Ако приходите в бюджета са задоволителни и търсим облекчение на всички жители, можем да помислим за понижаване на Данък добавена стойност от 20 на 18%. Въвеждането на доста на брой диференцирани ставки изкривява пазарните връзки, води до злоупотреби, а не до понижаване на цените. Бих се обзаложил, че достигнатите цени за другите типове хранителни артикули няма да бъдат понижени при въвеждане на толкоз настоятелно желаната 9%-тна ставка.

- От много време Съюз на демократичните сили предлага налог дял да бъде понижен от 5 на 2 %, а корпоративния налог облага за Едноличен търговец – от 15 на 12%. Това общо искане с ГЕРБ ли е и по какъв начин ще го постигнете?

- Позицията на огромния ни съдружен сътрудник е за опазване на размера на налозите. Това предложение е на Съюз на демократичните сили, ние го отстояваме от години, и е обвързвано с убедеността ни и потвърдено в практиката, че при понижаване на размера на данъчни ставки имаме по-висока събираемост, а и тежестта на налог дял, в приходната част на бюджета, е незначителна. Но това пък би било спомагателен тласък за родните и задгранични вложители, а евентуално би решил и казуса с високите касови наличия.

- Кои са стъпките за повишение на приходите?

- Работеща стопанска система, интензивен стопански напредък, увеличение на Брутният вътрешен продукт, понижаване на %, който отделяме за републиканския бюджет. Като образец ще ви посоча, че в случай че понижим с 1% средствата, заделяни за потребностите на Републиканския бюджет, то в жителите и компаниите биха останали повече от милиард и триста милиона лв..

Повярвайте ми, те по-добре знаят по какъв начин дейно да похарчат тези средства. Целта не е непрекъснатото увеличение на размера на Републиканския бюджет, а неговото дейно разходване и това е безапелационна дясна политика, която води и до повишението на приходите.България е в невиждана здравна и икономическа рецесия, която следва да се задълбочава.

В такива моменти има потребност от политически обединения, които имат опита при решаването на рецесии.И ГЕРБ, и Съюз на демократичните сили сме мощни по време на рецесии. Спомнете си решенията и дейностите, които бяха подхванати от Съюза на демократичните сили, през 1996-1997 година, когато България беше срината, след Жан-Виденовото ръководство.

Опит при решаването на рецесии имат и сътрудниците от ГЕРБ, които поеха ръководството на страната след международната финансова рецесия през 2008-2009 година.Затова се обръщам към всички рационални хора да поддържат коалиция ГЕРБ-СДС на идните избори, с номер 32 в интегралната бюлетина.

Подкрепете и проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева за президент и вицепрезидент - с номер 15.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР