Вяла кампания, скучни избори, предизвестен край. Това е резултатът от

...
Вяла кампания, скучни избори, предизвестен край. Това е резултатът от
Коментари Харесай

13 изненади на вота. Коалиция с отвращение или нови избори

Вяла акция, скучни избори, предупреден край. Това е резултатът от предварителния избор за 48-оно Народно заседание. Българите смениха гъбите с гроздобер. Ураганните ветрове в страната привлякоха по-голямо внимание от изборните секции.

И все пак 13 изненади белязаха изборите.
-->
1. Изненади нямаше

Първата изненада бе, че изненади по отношение на прогнозите нямаше. Този път гласоподавателите резервираха достойнството на социолозите и не скъсаха анализите им. Случи се това, което се търкаляше като изборни версии цялостен месец - рекорден спад на изборната интензивност, 2,6-2,8 милиона гласоподаватели, невисок предел за влизане в Народното събрание и 6+2 партии в него.

2. Люта борба за последното място

Люта борба се развихри в последния час за последното място. Има Такъв Народ и Български напредък ту влизаха, ту излизаха от Народното събрание. Когато изборният ден завърши, Има Такъв Народ въпреки всичко съумя да мине 4-процентовата преграда, до момента в който Стефан Янев остана отвън Народно събрание, само че това са единствено предварителни резултати. Изоставането на двете партии сподели две неща - партията на Слави Трифонов е към този момент изморена от изборни борби, а групировката на Стефан Янев не съумя да се трансформира в новия избавител. Кампанията на Има Такъв Народ бе плаха и оправдателна, на " Български напредък " – закъсня с интензивността.

3. Българите в чужбина не вземат решение изборите

Въпреки големите упования за нов рекорден избор на българите в чужбина, сънародниците ни този път пасуваха. Огромна вяра за гласове извън и на " Продължаваме промяната ", и на " Демократична България ", и на " ИТН ", си остана идеал. Защото на изборния терен нямаше нов състезател, който да въодушеви българите в Западна Европа и Америка. Три следващи вота те се редяха на опашки, с цел да гласоподават първо за Има Такъв Народ, след това за " Промяната ", само че неналичието на резултат от доверието им, докара до углавен удар.

4. Българска социалистическа партия оцеля

Доброто показване на Българска социалистическа партия несъмнено изненада и политици, и социолози. В акцията всички даваха на социалистите под 10 на 100. В края на изборния ден алените финишираха с двуцифрен резултат - 10,2%, четвърта мощ, което несъмнено е триумф за Нинова на фона на големите негативи, които Българска социалистическа партия понесе от влизането в една коалиция с идеологическия съперник " Демократична България ", от продажбата на оръжие за Украйна и от прегръдката с Кирил Петков. Резултатът значи, че обществените послания на Нинова за пенсии, помощи, заледяване на цени са нещото, което хората желаят да чуят на прага на тежката зима, която идва.

5. " Възраждане " порасна

Партията на доктор Костадин Костадинов удвои резултата си. От най-малката парламентарна група " Възраждане стана пета " мощ с съвсем еднакъв на Българска социалистическа партия брой депутати. Според предварителните планове социалистите ще имат 30 депутати, " Възраждане " - 27. Партията несъмнено завоюва от русофилския избор, само че нарастването на процентите й с 10, не дава съображение да се счита, че всички русофили са дали своят вот за нея, обясниха социолозите.

6. ГЕРБ възкръсна

Въпреки сатанизирането, изчегъртването и арестите, ГЕРБ още веднъж е първа политическа мощ. Партията на Борисов, който на предишните избори получи съвсем 600 000 гласа, в този момент получи реабилитация, вземайки резултата на " Продължаваме промяната ". През ноември хората на Кирил Петков имаха 670 000 гласа, в този момент ГЕРБ ще имат подобен резултат, въпреки и малко по-малък.

7.  " Промяната " се спихна

Гръмките хвалби на Кирил Петков, че " Продължаваме промяната " ще е първа мощ, че е пенсионирала партиите и политиците на прехода, Политическа партия се смали, намалявайки с към 150 000 гласа. препъна. Оказа се, че се бори не за първото, а за второто място. Защото във врата й диша най-омразната на Петков партия - Движение за права и свободи. Избирателите наказаха харвардците със същата лекост, с която преди 10 месеца ги подвигнаха на фундамент.

8. Движение за права и свободи още веднъж балансьор

Целенасочената, положителна и ориентирана напълно към излизането на България от рецесията акция на Движение за права и свободи даде предстоящ резултат. Движението внезапно се приближи до второто място, изненадвайки социолозите. Резултат от 15 % без гласовете от Турция я връщат като балансьора в политиката – място, което на предишните избори беше за Българска социалистическа партия. Движение за права и свободи ще е главен поръчител за разговора и за стабилността.

9. " Демократична България " се стабилизира

" Демократична България " се закрепи като фактор в Народното събрание. Очаква се тя да има 24 народни представители. Доброто показване на дясното обединяване и внезапния спад с повече от 100 000 на гласовете за " Промяната " демонстрира, че гласоподавателите вдясно одобряват като провинен за разпада на ръководството Кирил Петков, а не съдружните сътрудници на Политическа партия.

10. София с най-висока интензивност

Рекордно ниска интензивност беляза и вота за 48-оно Народно събрание. Пред машините застанаха към 40 на 100 от гласоподавателите, се покрива с данните от 14 ноември 2021 година

За първи път обаче най-високата изборна интензивност бе в София - 23 МИР. Както и на предишните избори най-ниската бе в Кърджали.

11. Кражба на лозунги

За първи път водачите на партии намерено си крадяха посланията. Ше вършим коалиция само с българския народ, съобщи Кирил Петков, минути откакто гласоподава. Думите му напълно копираха предизборния девиз на " Възраждане ". Гласувах за бъдещето на България, съобщи Стефан Янев, час откакто тези думи изрече почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Към тях обаче той добави и нерадостна прогноза. Попитан какво бъдеще чака, Доган отговори: " Няма да е розово ".

Гласувах за устойчиво ръководство, сподели Корнелия Нинова. България има потребност от устойчиво ръководство, заявяваше всеки ден в акцията водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Той призоваваше за отвод от реваншизъм. В деня на вота с него се съгласи даже Бойко Борисов. " Няма да има реваншизъм ", сподели водачът на ГЕРБ.

12. Говорещи машини

Феномен с машините роди вотът. Устройство във Варна стартира изборния ден, изплювайки надпис " Дневникът е фалшифициран ". Малко по-късно същите дума бяха отпечатани от машини в Пазарджик и в Габрово. ЦИК изпадна в суматоха и повика прокуратурата, изпрати писмо на " Сиела норма " с искане на пояснение.

13. Коалиция или избори

Коалиция с омерзение или нови избори е генералният извод от вода. При по този начин получените резултати мечтаните съюзи са невъзможни, а вероятните са неприемливи. Изходът е един, сподели социологът Боряна Димитрова - да се търси обединяване към ясни стратегии. Ще могат ли обаче партиите да надскочат егото си и да изтрият алените линии в името на България? Предстои да забележим в идващите часове и дни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР