Второ гласуване на промени в Закона за здравното осигуряване и

...
Второ гласуване на промени в Закона за здравното осигуряване и
Коментари Харесай

Депутатите се заемат със здравното осигуряване и БНБ

Второ гласоподаване на промени в Закона за здравното обезпечаване и на Закона за Българска народна банка са в седмичната проектопрограма на депутатите, оповестена на страницата на Народното събрание (НС).

Измененията в Закона за здравното осигуряване (общ проект) бяха утвърдени от здравната комисия . Целта е да бъде основан механизъм , с който НЗОК да спести обществен запас от средствата , които заплаща за лекарства за лекуване на онкологични болести. Предвижда се новият механизъм да влезе в действие от 1 юли 2024 година

Идеята е, изясни ръководителят на комисията Костадин Ангелов, Касата да заплаща най-ниската цена, реализирана от болничното заведение, не по-висока от междинната претеглена стойност и в случай че лечебното заведение е постигнало цена, която е с повече от 20% по-висока от най-ниската цена, търговците на едро ще връщат тези пари на лечебните заведения.

Депутатите ще обсъдят на второ гласоподаване и законопроекта за Българската национална банка – точка първа за четвъртък.

По предложение на Теменужка Петкова, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, ще бъдат направени промени в състава на някои парламентарни комисии . Председател на комисията по вътрешна сигурност да бъде Маноил Манев от ГЕРБ-СДС, до момента заместник-председател, написа в проектопредложението. Той би трябвало да смени досегашния ръководител Десислава Атанасова, която предходната седмица се закле като парламентарен арбитър. 

Предлага се Христо Терзийски и Валентин Радев – ГЕРБ-СДС да станат зам.-председатели.

С различен план се планува Милена Димова (ГЕРБ-СДС) да стане член на Комисията по правни въпроси. С друго решение тя би трябвало да бъде освободена от комисията по въпросите на Европейския съюз.

От ГЕРБ-СДС оферират също Валентин Радев и Драгомир Драганов да станат членове на Комисията по околната среда и водите.

В седмичната стратегия са също първите четения на промени в Закона за енергетиката , импортирани от Драгомир Стойнев и Георги Гьоков, „ Българска социалистическа партия за България “, както и в  Гражданския процесуален кодекс  - на Министерския съвет.

Народно събрание ще прегледа на второ гласоподаване промени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения (общ проект), както и в Закона за пътищата.
Проектопрограмата планува още първо четене на промени в Закона за отбрана на растенията, и в Закона за фуражите.

Предлага се Народното събрание да разиска на второ гласоподаване Законопроект за одобрение на Споразумението за многогодишна поддръжка за осъществяване на Плана за оценка на Програма „ Образование “ 2021 – 2027 година сред Министерството на образованието и науката, Изпълнителна организация „ Програма за обучение “ и Организацията за икономическо съдействие и развиване. 

Депутатите ще гласоподават и по план на решение за установяване на Комисия за одитиране на годишните финансови доклади на Сметната палата за 2019 година, 2020 година, 2021 година, 2022 година и 2023 година с вносител Комисията по бюджет и финанси.

Според правилника за работа на Народно събрание в първия петък на всеки месец се организира блиц надзор. Предвиден е и постоянен петъчен парламентарен надзор.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР