От утре, 14 май, Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен

...
От утре, 14 май, Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен
Коментари Харесай

В Шумен ще има безплатни изследвания. Вижте къде и за кои заболявания?

От на следващия ден, 14 май, Регионална здравна ревизия (РЗИ) – Шумен започва втората за тази година акция за безвъзмездни и анонимни проучвания за ХИВ/СПИН, хепатит B, C и сифилис .

Скрининговата акция на здравната ревизия ще продължи до 23 май т.г. , като дава опция всеки искащ да се изследва посредством бързи скринингови проби или имуноензимни проби – Елайза (ELISA) тест .

Изследванията ще се организират всеки работен ден по време на акцията от 09:00 ч. до 15:00 ч. в постройката на РЗИ – Шумен, пл. „ Освобождение ” №1, ет. 2, ст. № 11.

За провеждането на скрининговите тестов е не се изисква специфична подготовка и са безвъзмездни . Протичат при обезпечена конфиденциалност по отношение на персоналните данни, резултатите от теста и споделената с консултанта информация.

Кампанията на РЗИ – Шумен е във връзка Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН , който се отбелязва всяка година през третата неделя от месец май. Тази година денят е 19 май. Отбелязването на този ден е за да се увеличи публичната осведоменост за методите на предаване на ХИВ и други полово излъчени инфекции, да стимулира хората за отговорност към личното здраве.

Експерти от РЗИ – Шумен организираха през миналата седмица и лекция с мултимедийно показване на стадиите на ХИВ-инфекцията, методите на заразяване и предотвратяване със студенти от Педагогическия факултет на ШУ „ Еп. Константин Преславски “. В края на срещата, мобилен екип на инспекцията даде опция на присъстващите да се изследват гратис и анонимно с бързи проби за ХИВ/СПИН и сексуално-предавани инфекции, хепатит B, C и сифилис, като бяха обхванати 20 лица.

Резултатите на изследвали се лица са негативни.

Припомняме, че първата скринингова акция за определяне на настоящ ХИВ статус за 2024 година беше в интервала 5 – 23 февруари, като лицата, които се изследваха тогава бяха 189 .

Домашно принуждение до Каолиново: Жена преби мъжа си с бутилка

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР