Вторият опит на чешката енергийна група ЧЕЗ да продаде активите

...
Вторият опит на чешката енергийна група ЧЕЗ да продаде активите
Коментари Харесай

КЗК не даде активите на ЧЕЗ и на „Еврохолд”

Вторият опит на чешката енергийна група ЧЕЗ да продаде активите си в България също пропада, откакто през вчерашния ден Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани договорката. Това тя направи и преди година, когато не позволи на пазарджишката компания " Инерком ", благосъстоятелност на Гинка Върбакова, да придобие бизнеса на чешкото сдружение у нас.

Мотивът на антимонополната комисия е, че придобиването на енергиен бизнес от страна на застрахователния холдинг може да наруши пазара. Още преди Комисия за защита на конкуренцията да разгласи, че ще прави изчерпателен разбор на договорката, притежателят на " Еврохолд " Асен Христов разяснява, че има структури и отвън България, които се стремят да попречат на договорката.

" Предвид отвесно интегрираната придобивана група ЧЕЗ, обединяването на опита, на икономическия запас и пазарните позиции на концентриращите се предприятия в електроенергийния и застрахователния бранш основават предпоставки нотифицираната договорка да докара до определяне или усилване на господстващото състояние на обединената група ", написа в решението на Комисия за защита на конкуренцията. Според нея " съществуването на основни конгломератни резултати ще докара до доста преимущество на участниците в концентрацията пред техните съперници, което от своя страна би попречило ефикасната конкуренция на оценените пазари ". Решението на Комисия за защита на конкуренцията може да се апелира в 14-дневен период.

Забраната идва единствено две седмици, откакто комисията реши, че би трябвало да се извърши изчерпателен разбор на договорката, който по закон може да продължи 4 месеца. Тогава антимонополният орган реши, че застрахователят може да злоупотребява с ситуацията си и да удари съперниците на ЧЕЗ на енергийния пазар, защото, с цел да играе на борсата за ток, търговецът " ЧЕЗ Трейд ", а и " ЧЕЗ Електро " имат потребност от застраховки и гаранции по покупко-продажбите. Отделно възобновимите енергийни централи би трябвало да дават обезпечения в държавния Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", защото той покрива разликата сред постиганите от тях цени на борсата, където са длъжни да продават тока си, и преференциалните, избрани от енергийния регулатор. Макар от " Еврохолд " да внесоха обяснение в Комисия за защита на конкуренцията, че сега не оферират подобен вид застраховки обезпечения и не имат намерение да издават такива за своите сдружения, защото процедурата е тежка за свързани лица, от комисията не престават да виждат проблеми.

Съгласно мнението на Министерството на енергетиката, сдружения от придобиваната група имат основна роля за качественото и несъмнено облекчаване на потребностите на обществото от електрическа сила, респективно за енергийната сигурност на страната. В тази тенденция е и изразеното мнение на ДАНС, в което се показва, че в Групата на придобиваните сдружения има активи, представляващи стратегически обекти, значими за националната сигурност и за стабилността на енергийната система, която е от извънредно значение за действие на стопанската система и обществото ", пишат в решението си от Комисия за защита на конкуренцията. Тя прави " неоспорим извод, че плануваната договорка ще докара до значително увеличение пазарната мощност на концентриращите се предприятия, които ще имат опция да работят в забележителна степен без значение от своите съперници ". Още преди Комисия за защита на конкуренцията да разгласи, че ще прави изчерпателен разбор на договорката с " Еврохолд ", един от главните акционери в холдинга Асен Христов разяснява, че " има структури и отвън България, които се стремят да попречат на договорката ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР