Втората Световна война е известна с развитието на подводните войни.

...
Втората Световна война е известна с развитието на подводните войни.
Коментари Харесай

Немска подводница , потопена от собствената си тоалетна

Втората Световна война е известна с развиването на подводните войни. Германските подводничари са известни с потапянето на редица американски конвои с муниции и хранителни хранителни запаси за Англия. Кой би подозирал, че Жул Верн е предсказал бъдещето с книгата „ Капитан Немо “. Единственото не толкоз добре разказано там е тоалетната на подводницата. Защо тъкмо тя? Ще разберете в идващите редове:

През 1942-а година, немският флот стартира градежа на нова подводница U-1206. На 30-и декември, 1943-а година, подводната лодка напуща завода и след година и половина кръстосва водите към Норвегия на първата си патрулна задача.

За разлика от останалите кораби от този клас, употребяващи резервоар за събирането на фекални боклуци, новата система разрешавала директното стартиране на „ торпедото “ в океана. По този метод се отстранила и потребността от контейнер за вода. Това намалявало тежестта, пестило пространство и разрешавало на моряците да се радват на повече хигиена. Отрицателната страна е, че стартирането на същите боклуци изисква доста съществено налягане.

 second-1131275_1920

Точно това означавало, че подводната лодка трябвало да бъде покрай повърхността или напряко на повърхността, когато капитанът или различен член на екипажа изпитва тази естествена потребност. До тук добре, само че в случай че за всяко тоалетно посещаване се постанова изплуване, какъв е смисълът от потреблението на такава система?

И тъй като нито един немец не премисля всички вероятни сюжети, инженерите имали решение и за сериозните дълбини. Когато морякът би трябвало да отиде до тоалетна, употребява специфичен резервоар. И до момента в който на хартия всичко изглеждало добре, действителността била следната, към седмица корабоплаване в дълбочините (горе-долу толкоз може да прекарат подводничарите, до момента в който се дебнат с друга подводница), ароматът бил задоволително смъртоносен, че всички да предпочетат да се взривят, в сравнение с да останат на борда на кораба.

На доста по-късен стадий, немските инженери ще стигнат до заключението, че могат да употребяват системата за високо налягане, която безусловно да вакуумира тоалетната, да затваря тръбите и по-късно да пуска материала в океана. За жал, тъкмо такава липсвала в подводната лодка U-1206.


По данни на екипажа, U-1206 се движела на дълбочина от 70 метра, покрай крайбрежията на Шотландия. В този миг, Капитан Шлит изпитал потребност да посети мястото с двете нули и като всеки капитан, решил, че тази дълбочина е изцяло задоволителна за разтоварването на тоалетните.

 U-bootVIIc0001

Снимка: Wikipedia

Изненадващо, само че капитанът по този начин и не съумял да се оправи и потърсил за помощ единственият човек от поддръжката, квалифициран за тези проблеми – тоалетният отговорник. Колкото и комично да звучи, имало един подобен човек, който трябвало да дава отговор за инсталацията и бил особено квалифициран за всевъзможни обстановки. По-добрият вид за всички е бил капитанът да излезе от тоалетната и да остави някой различен да се бори с зародилия проблем. По механически наставления, тоалетната не би трябвало да се ремонтира на сходна дълбочина по няколко аргументи:

1. Точно под тръбите на тоалетната се намират батериите, които зареждат мощните електромотори. Каква е логиката да са нарежда тъкмо там, не можем да кажем. Подозираме, че немските инженери от време на време вършат неточности или просто били захласнати от гениалната ВиК технология.
2. Самата система била изцяло непозната и по-добрият вид е да се преминат вражеските води, преди да стартира ремонта, останалите моряци просто трябвало да устоят на напрежението или да употребяват остарялата система за събиране.
3. След като не съумял да откри казусът, водопроводчикът по-скоро е доразвалил системата, в сравнение с да ѝ помогне. Водата почнала да кръщава батериите, хлорните изпарения изпълнили лодката.

 submarine-696101_1920

Основният проблем е, че подводницата се намира във противников води и незабавно е открита от патрулни самолети. Единственият вид за екипажа, който не желае да остави модерната бойна машина в ръцете на съперника – в това изложение не включваме тоалетната – е да отвори разнообразни клапани и да я остави да потъне още веднъж.

В историята на морския флот има единствено една подводница, която е потопена от дефектна тоалетна – тази. Капитанът обаче оцелява до 90-годишна възраст. Неговите мемоари описват, че не е ясно кой е счупил тоалетната, само че неофициални източници настояват, че точно капитанското посещаване е потопило най-модерната подводна лодка за времето си.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР