Втора малка бензиностанция в Русе затвори врати за неопределен срок

...
Втора малка бензиностанция в Русе затвори врати за неопределен срок
Коментари Харесай

За спекула при горивата алармират и управляващите, и опозицията

Втора дребна бензиностанция в Русе затвори порти за неустановен период поради високите цени на горивата и нелоялната конкуренция от страна на огромните търговски вериги и доставчици. И съгласно ръководещи, и съгласно съпротива злоупотреби с цените има.

Статистиката демонстрира, че за последната година цените на горивата у нас са скочили приблизително с 50%: междинната цена на най-масовия бензин А-95 през днешния ден е 3,35 лева./л, а на дизелът - 3.45. За съпоставяне - преди година цените са били: 2.12 за литър бензин и 2.11 - за дизела.



Днес от ГЕРБ желаеха неотложно основаване на краткотрайна комисия, която да проверява ценовия потрес в бензиностанциите, а от " Демократична България " предложиха четири съответни ограничения.

Венцислав Пенгезов е притежател на две бензиностанции. В бизнеса е от 1997-а година. Разказва, че е до този миг не се е сблъсквал с сходен проблем. Затова и му се е наложило да прибегне до крайната мярка- да затвори един от обектите си за неустановен период.

Има огромни аномалии, продажби под " едрови " цени, които една огромна верига може да си го разреши, само че дребните бензиностанции, които действително са българската част от бизнеса, не могат, споделя Венцислав.

За момента няма да освобождава чиновници, само че е спрял заплащанията с банковите карти поради таксите.

При тия рекордно ниски цени на съветския нефт, при съвсем стоте % съветски нефт, … при ниските заплати в България, при ниските налози в България, цените тук се изравниха с някои средноевропейски страни, които стандартът им е по- висок. На първо място страната би трябвало да си влезе в ролята, споделя Венцислав.



От ГЕРБ показаха в Народното събрание разбор на цените.

Българската рафинерия не употребява нефт от сорта Брент, а употребява уралски петрол. И в случай че огледа цената на уралския петрол след войната в Украйна, уралският петрол пада с 30%. Ако няма нарастване на цената на петрола, акцизът и Данък добавена стойност са същите, за какво за последните 6 месеца бензинът и дизелът скочиха с 1 лева, изясни Делян Добрев, народен представител от ПГ на ГЕРБ.

От ГЕРБ се възмутиха, че ръководещите втора седмица не вкарват в дневния ред на Народното събрание решението за основаване на краткотрайна комисия, която да проверява цените на горивата. И зададоха въпрос към тях.

Защо купуваме на ниска цена съветски нефт, за което се бори вицепремиерът Асен Василев, а плащаме безценен американски Брент. Тази разлика от 1 лева на литър, тъй като такава е разликата - 1 лева на литър, някой, жестоко казано ни " дере " и ги прибира в личния си джоб, в офшорките, сподели Делян Добрев, народен представител от ПГ на ГЕРБ.

От " Демократична България " упрекнаха ГЕРБ, че не оферират решения.

По отношение на цените на горивата, през днешния ден ние чухме единствено констатации и разбори, само че нито едно решение, нито едно съответно предложение, сподели Мартин Димитров, народен представител от ПГ на " Демократична България ".

И предложиха четири ограничения:

Искаме комисия за " Лукойл ", която предложихме, само че опозицията попречи това да стане като уголемение на съществуващата комисия за газа. Искаме промяна на представителя на страната в " Лукойл ". Искаме промяната на Комисия за защита на конкуренцията, сподели Мартин Димитров, народен представител от ПГ на " Демократична България ".

Десните обявиха, че имат подготвен законопроект, даващ повече конкуренция при данъчно акцизните хранилища.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР