Втора гравитационна вълна са успели да засекат учените от центъра

...
Втора гравитационна вълна са успели да засекат учените от центъра
Коментари Харесай

Втора гравитационна вълна потвърждава най-голямото откритие във физиката

Втора гравитационна вълна са съумели да засекат учените от центъра LIGO и Специализираната обсерватория за гравитационни талази в Италия. Ясният сигнал е бил регистриран с помощта на три датчика.

Гравитационната вълна е била засечена още на 14 август, само че учените не бързали да разгласят новината, до момента в който не я сравнят с нейния първоизточник.

Гравитационната вълна идва от сливането на две черни дупки, които са надлежно 31 и 25 пъти по-тежки от Слънцето. Те са на разстояние 1.8 милиарда светлинни години от Земята.

Третият датчик в центъра LIGO е бил прибавен тази година, като физиците считат, че посредством него ще се усили прецизността при разбора на гравитационните талази, а колкото по-добър е анализът, толкоз по-близо ще са учените до доказването на Теорията на относителността.

Хипотезата за деформиране на време-пространството, която Айнщайн прави преди 100 години, до предходната година беше единствено доктрина. Засичането на първата гравитационна вълна през февруари 2016 година обаче потвърждава, че геният е бил прав.

 Черна дупка

Но пред физиката към момента стои въпросът за какво сливането на черни дупки се случва по-често, в сравнение с се предполагаше, и каква тъкмо е тяхната роля за Вселената.

Ако попаднете в черна дупка, нищо не е изгубено – може просто да се появите в други Вселена, разяснява известният физик Стивън Хокинг.

В последната си лекция Хокинг споделя, че черните дупки не са толкоз черни, колкото ги показват, и в действителност не са затвори, а евентуални портали към различна Вселена.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР