Втора гореща вълна́Температурите може да достигнат 45 градуса по ЦелзийОт

...
Втора гореща вълна́Температурите може да достигнат 45 градуса по ЦелзийОт
Коментари Харесай

Гърция се гърчи в жега и пожари до края на месеца

Втора гореща вълна́
Температурите може да доближат 45 градуса по Целзий

От гражданска отбрана оповестиха изключителни ограничения поради горещината

В Гърция от през вчерашния ден нахлу втора гореща вълна́. Ще има три етапи с дълготрайност минимум пет дни. Прогнозите сочат, че температурите в южната ни съседка от четвъртък нататък може да доближат 45 градуса по Целзий.

Още при първата гореща вълнѕ, на 11 юли, дирекция “Социална взаимност ” отвори климатизирани пространства, където жителите да прекарват времето си на ветровито. Осигурено е наличието на здравна сестра, която дава здравни препоръки и се оправя с всевъзможни произшествия на дискомфорт.

В общинските клиники на Община Атина е пусната телефонна линия за помощ, посредством която се дават препоръки и указания за справяне със здравословни проблеми на всички жители и изключително на тези, които принадлежат към уязвимите групи.

Екипите на Центъра за взаимност, които се състоят от медицински сестри и психолози, не престават да бъдат покрай бездомните хора по улиците денонощно. Четири смени работят по улиците, предлагайки студена вода, храна и артикули от първа нужда на хората, които не желаят да бъдат преместени, даже краткотрайно, в приютите за бездомни.

Специални грижи са положени за животните и птиците, които живеят в градските паркове и горички, както и за бездомните кучета и котки. Поставени са специфични питейни съдове за доставяне с прясна вода, както и гнезда за птици.



Акрополът в Атина ще бъде затворен в най-горещите часове от деня.

Музеите ще работят със кратко време, в това число и Бялата кула в Солун. Ще работят 4 часа по-малко и ще затварят в 16,00 часа за интервала от 20 до 23 юли. През тези четири дни музейните обекти с обичайно работно време от 08,30 до 15,30 часа ще затварят 2 часа по-рано от нормалното - в 13,30 часа.

Акрополът в Атина ще бъде затворен в най-горещите часове от деня от 12,00 до 17,00 ч. За пръв път управляващите сложиха сенници на входа на Акропола, тъй че гости да бъдат предпазени.

Горските пожари на север и на запад от Атина не престават да горят неконтролируемо. Стотици хора бяха евакуирани. Властите предизвестиха жителите и туристите, които посещават Гърция, да останат на закрито. Всички паркове в Атика са затворени заради риск от пожар. От гражданска отбрана не разрешават разходки в горите и региони, където рискът от пожар е висок.

Необходимостта от отбрана на работещите в почистващия бранш от топлинен стрес, промени графика за сметосъбиране, като това ще става заран и вечер с отмора сред 11,00 и 17,00 часа. Предвид извънредно високите температури и съображения за публично здраве локалните управляващи умоляват жителите и компаниите да не изхвърлят боклуци в кофите, изключително в случай че са цялостни.

Разпоредби на пожарната
Строги санкции за тези, които си „ играят “ с огъня!
Наказанията - от 200 до 5000 евро



В дни с риск от пожари е неразрешено даже паленето на барбекю навън. Глобата е 200 евро.

Солени са санкциите, които се постановат в южната ни съседка при неспазване напътствията на Противопожарна работа. В дни с риск от пожари е неразрешено даже паленето на барбекю навън. Може да отнесете санкция от 200 евро, в случай че не се съблюдават условията на противопожарна работа.

За палене на огън, мятане на запалени цигари върху сухи треви или нагорещени и взривоопасни материали се планува санкция от 150 евро.

За изхвърляне на отпадъци и изгаряне на боклуци в гористи местности без да са подхванати нужните противопожарни ограничения се постанова санкция от 500 евро.

За палене на огън в къщи, хотели, работилници, навеси, кошари, палатки, дворове или оградени открити пространства, намиращи се в гори и горски територии, без да се съблюдават оповестените ограниченията, санкцията е 200 евро, гласят още наредбите.

За занемаряване на леснозапалими материали или непотребни движимости и боклуци в горите на разстояние до 50 метра от дървесни и храстови растителности, без позволение на съответния лесничей се ползва санкция от 300 евро.

При определяне на сходно нарушаване в границите на една (1) година, наложената санкция се удвоява. Съгласно член 167 от Закон 4662/2020 (??27), минималната наложена административна санкция е двеста (200) евро, а оптималната е пет хиляди (5000) евро.

Риск от произшествия
Внимание! Нямате преимущество в случай че сте навлезли в кръгово кръстовище
При липса на сигнализация се дава преимущество на идващите отдясно



Според Кодекса за придвижване по пътищата, при липса на сигнализация (напр. знак СТОП) се дава преимущество на идващите отдясно.

Наличието на кръгови кръстовища в Гърция непрестанно се усилва, само че като се изключи че усъвършенства пропускателната дарба, крие и риск от пътнотранспортни катастрофи, защото има недоразумения кой е с преимущество.

Причината е, че мнозина считат, че откакто са вътре в кръговото, имат преимущество, което не е по този начин и даже се санкционира с тежка санкция.

Според Кодекса за придвижване по пътищата, при липса на сигнализация (напр. знак СТОП) се дава преимущество на идващите отдясно, т. е. тези, които са подготвени да влязат в кръговото кръстовище.

Водачът, който наруши наредбите на КОК, се санкционира с административна санкция от 350 евро.

На лидера е неразрешено да влиза в кръстовището в случай че задръстването ще го принуди да остане в кръстовището, даже в случай че съществуващите светофари го разрешават.

Водачът, който е навлязъл в кръстовището, където придвижването се контролира със светофар, може да излезе от него даже преди подаването на зеления сигнал за придвижване в посоката, в която ще следва, в случай че няма да бъде възпрепятствано прекосяването на други транспортни средства.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР