Страните членки на Съвета на Европа потвърдиха подкрепата си за

...
Страните членки на Съвета на Европа потвърдиха подкрепата си за
Коментари Харесай

Страните от Съвета на Европа потвърдиха подкрепата си за Украйна

Страните членки на Съвета на Европа потвърдиха поддръжката си за Украйна и приветстваха приемането на контракт за изкуствения разсъдък. Срещата на външните министри на страните от организацията се организира във връзка нейната 75-годишнина.

" Докато няма обективен и дълготраен мир, битката против експанзията на Руската федерация против Украйна си остава нашият най-стратегически приоритет. Ние сме решени да продължим да поддържаме Украйна и нейния народ ", се споделя в заключителна декларация на Кометата на министрите на Съвета на Европа, съобщи Българска телеграфна агенция. Тя беше утвърдена от 41 страни от 46 членки на организацията. Унгария, Армения, Сърбия, Турция и Азербайджан не се асоциираха с този документ.

Подписалите декларацията припомниха, че от 2 април е задействана платформа за подаване на претенции за обезщетение в границите на използването на " Регистър на вредите, породени от експанзията на Руската федерация против Украйна ".

" Този указател съставлява първи нужен стадий за използване на интернационален механизъм за отплата в интерес на Украйна след съветската експанзия ", съобщи генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич.

Страните от Съвета на Европа приветстваха и напредъка, реализиран за вероятно основаване на специфичен арбитражен съд за закононарушението на експанзия.

Съветът на Европа също по този начин разгласи приемането на първия юридически обвързващ интернационален контракт за изкуствения разсъдък.

" Този интернационален контракт ще подсигурява, че изкуственият разсъдък зачита правата на хората вместо да ги отслабва ", съобщи Пейчинович Бурич.

Съветът на Европа също така разгласи и създаването на нова Международна спогодба за отбрана на околната среда чрез наказателното право пред тройната планетарна рецесия на замърсяването, на климатичните промени и на загубата на биоразнообразие.

И най-после Съветът на Европа приветства нарастването на финансовите си средства за интервала 2024-2027 година Това нарастване е първото от 17 години насам, само че точна цифра не беше оповестена.

Създаден през 1949 година Съветът на Европа е организация, която е основана в Страсбург и която сплотява 46 страни, подписали Конвенцията за правата на индивида. Русия беше изключена от Съвета на Европа след нашествието в Украйна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР