Всяко лято в средата на август природата ни дарява с

...
Всяко лято в средата на август природата ни дарява с
Коментари Харесай

Перседите – природният феномен, който гледаме всяко лято

Всяко лято в средата на август природата ни подарява с необикновено светлинно шоу на вечерния хоризонт. По това време очите на всички са ориентирани към небето. Причината е, несъмнено, метеорният поток Персеиди, който е деен от средата на юли до края на август.

От 8 до 15 август следва неговият пик, когато от небето ще валят падащи звезди. Тогава, даже и с просто око, човек може да види повече от 100 метеора на час. Очаква се тази година звездопадът да е по-скормен, само че също толкоз впечатляващ, или с други думи да се виждат по 80 метеора на час. Възможно е гледката да бъде осуетена, защото пикът на Персеидите ще е по време на пълнолуние.

Космическото светлинно събитие се предизвиква от дребни частици, които навлизат в земната атмосфера. Повечето от тях не са по-големи от песъчинки. Те са получени от разрушаването на комети, породили куп метеорни тела – ледени и прахови частици, въртящи се по предходните им орбити.

Първите писмени данни за естественото събитие се още от началото на първото хилядолетие. Китайските летописци го разказват в детайли през 36 година след Христа. Самата комета Суифт-Тътъл, към която се носи звездният прашец, е открита през 1862 година Метеорният поток е получил наименованието си от съзвездието Персей, където се намира радиантът му (привидната точка, от която се появява).

Учените от НАСА са открили, че Персеидите се движат със скорост от към 60 километра в секунда или 250 пъти по-бързо от реактивен аероплан. Те са пресметнали, че в случай че човек може да пътува с такава скорост, ще е кадърен да обиколи Земята за не повече от четири секунди.

 пик на персеидите

Когато доближат земната атмосфера с невероятна скорост, тези елементи се загряват до 10 000 градуса – температура към 10 пъти по-голяма от тази на вулканичната лава. Те стартират да блестят и основават невероятния светлинен резултат, който всички по този начин харесват.

Още един метеорен поток е деен сега – Южни Делта Аквариди, чийто най-много е в края на юли.

Дори и да ги изпуснете, не би трябвало да се отчайвате. До края на година предстоят още няколко небесни спектакъла. Това са метеорните потоци Дракониди и Ориониди, чиито пиковете са първоначално и края на октомври. През неомври следват потоците Леониди, Джеминиди и Урсиди.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР