Всяка порция бял ориз увеличава с 11% риска от развитие

...
Всяка порция бял ориз увеличава с 11% риска от развитие
Коментари Харесай

Оризът по-опасен от газираното за диабета от тип 2

Всяка порция бял ориз усилва с 11% риска от развиване на диабет от втори вид. До този извод са стигнали още през 2012 година откриватели от Харвардската школа за публично здраве. През началото на тази година отново те сравнили данните от седем разнообразни проучвания, в които са взели участие над 350 хиляди души от целия свят на възраст до 22 години.

Експертите изучили метода на хранене и количествата поемана храна на хора от Азия, Съединени американски щати и Австралия. Установена била връзка сред използването на бял ориз и покачвания риск от развиване на диабет. При азиатците тази връзка била по-силна в сравнение с при западните популации.

Белият ориз е най-разпространеното ястие в Азия, участва в порциите най-малко 3-4 пъти на ден. В западните страни ориз се яде един-два пъти в седмицата.

В момента в Азия с диабет са към 200 милиона души.

„ При азиатците наднорменото тегло не е толкоз публикувано, само че пък от диабет те боледуват по-често в сравнение с американците " – споделя професор Жениен Куи от Токио. Един от факторите, способстващи разпространяването на диабета в азиатските страни, е високата дълготрайност на живота. Казано простичко – колкото по-дълго живее един човек, толкоз е по-голяма вероятността да се снабди с повече заболявания.

Белият ориз, спрямо кафявия, съдържа по-малко хранителни субстанции, в това число целулоза и магнезий, които пазят от диабет. В една порция ориз има най-малко два пъти повече въглехидрати в сравнение с в едно кенче кока-кола...
Освен това е с висок гликемичен показател. След приложимост на сходни храни, равнището на захарта в кръвта скача внезапно и с времето това може да докара до диабет.

Диетолозите поучават феновете на оризова каша да не си разрешават повече от две порции на седмица и да преминат към кафяв ориз, който пък се оказва, че понижава вероятността от пораждане на захарна болест.

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР