Всяка област в Италия се гордее с видовете сирена, които

...
Всяка област в Италия се гордее с видовете сирена, които
Коментари Харесай

Непознатите италиански сирена

Всяка област в Италия се гордее с типовете сирена, които създава. Всяко сирене е със свои вкусови особености и способ на произвеждане.

Но едно от сирената се създава по в действителност характерен метод - това е Убриако, известно измежду италианците като пияното сирене. То се създава от краве мляко в провинция Тревизо и е фамозно с това, че още при започване на зреенето му то се поставя в примес от няколко типа вино. То престоява във вино две денонощия, вади се и зрее 10 месеца. Твърдото сирене е с лилава коричка с мирис на вино и зрели плодове.

 пияно сирене Убриако

Друго фамозно измежду италианците сирене е Фонтина. То се създава в алпийския район Вал Дагоста. Млякото, което се употребява за производството му, би трябвало да се употребява 2 часа след издояването.

То се загрява до избрана температура и зрее на хладно 6 месеца. По време на зреенето питите с тегло 9 кг всеки ден се търкат със специфични четки. Получава се меко сирене със златист цвят и сладостен усет.

Сиренето Медоро се създава в Сардиния. То зрее 120 дни, твърдо е, със мощно изразени плодови нотки във усета. То е мрачно жълто, с неравномерна компактност. Произвежда се на пити с тегло до 3 кг. Маслеността му е съвсем 50 %.

Сиренето Бра е известно в северна Италия. То се създава от мляко на пиемонтски крави, смесено с козе мляко. Сиренето Бра зрее половин година. То е с бледосива коричка, която по време на узряването става мрачно златиста. То е сладникаво, с леко лют усет.

Сиренето Азиаго е едно от най-популярните сирена измежду италианците. То се създава повече от хиляда години. Може да се прави единствено в провинциите Виченца, Тренто, Падуа и Тревидо.

 сирене Азиаго

Азиаго зрее над 15 месеца. То е твърдо и не е доста мазно. Използва се постоянно за подготвяне на пица и за декорация на салати.

Друго известно италианско сирене е Монтазио. То не се разграничава доста от другите твърди сирена.

Монтазио е с дупки и златисто кафява коричка. То се прави единствено от млякото на три избрани породи крави, които пасат на строго избрани алпийски пасища. Продава се на пити с тегло 9 кг и височина 10 сантиметра.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР