Всяка история от Вълнуващият свят на картите е вълнуваща и

...
Всяка история от Вълнуващият свят на картите е вълнуваща и
Коментари Харесай

Евгения Сарафова, Театър на чудесата: Картографията е наука, но и изкуство

Всяка история от " Вълнуващият свят на картите " е вълнуваща и забавна, и за мен ще бъде наслаждение тя да допре феновете. Картографията е просвета, технология, само че и изкуство.

Това съобщи за БГНЕС гл. ас. доктор Евгения Сарафова, която показва историята на картите и техните непредвидени и прелюбопитни приложения в панела " Вълнуващият свят на картите " от програмата на „ Театъра на чудесата ”.

Говорим с географа за приложенията на картите – от всекидневието до учението или работни задължения.

" Най-честата задача, която давам на първокурсниците, е да обмислят всекидневието си и да създадат лист и " скрийншоти " от уеб страниците, в които влизат и употребяват георгафски карти, тъй като даже когато чакаме рейс или трамвай на спирките, виждайки след какъв брой време ще дойдат те, ние още веднъж използваме такива технологии, зад които стоят точно тези карти ", изясни Сарафова и посочи, че тези карти не са единствено нещо, което хората виждат в прогнозата за времето или в случаите на Ковид статистика.

" Технологиите, които са свързани с картографията в днешно време се употребяват ужасно доста в всекидневието на елементарния човек, тъй че това е сърцевината на моята презентация ", разяснява още тя.

Д-р Сарафова изясни, че в историята на картографията има доста карти, които са свързани с забавни истории или са помогнали за решаването на даден проблем. Тя дава образец с карта, която оказва помощ на медици в Лондон да открият аргументите за едно съответно заболяване. " Всяка една карта, стига да бъде обвързвана с някоя значима тематика или данни, споделя история и това е обвързвано и с нашите лекции. Все по-известно става и поправянето на карти, посредством които още веднъж да бъде разказана една история пълноценно ", означи още географът и добави, че картите, които самата тя е избрала да бъдат показани по време на презентацията ѝ на 30 октомври в " Топлоцентрала " са най-хубавите от опита ѝ като учител.

В днешно време една карта се прави елементарно, даже за минути. " Тъй като имаме доста новаторски софтуери, нови спътници, които непрестанно ни дават източници на данни. Ако желаем обаче тези карти да бъдат качествено направени, то тогава какъвто и програмен продукт да имаме, няма по какъв начин това да стане бързо. При това състояние може да се наложи да отделим няколко седмици ", посочи още специалистът и акцентира, че картите с изключение на своето научно приложение, са и тип изкуство.

" Старите учебници по картография, по които и аз съм учила, твърдяха, че картографията няма нищо общо с изкуството, тъй като картографията е просвета, която си има своя научна база, доктрина, теоретичен и научен уред. В определението, което Световната картографска асоциация се твърди тъкмо противоположното – а точно, че картографията е просвета, изкуство и технология и аз се съгласявам с това пояснение, тъй като в случай че нямаш чувство за светове, за пространство, за позициониране на детайли, няма по какъв начин да направиш хубава карта, изключително при финалния развой, при който се оформят картографските данни ", сподели още Сарафова.

В едночасовата си лекция преподавателят ще показа разнообразни образци от историята на картографията, модерни географски карти, както и сателитни карти, които ни демонстрират Земята от една друга позиция. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР