Всяка инициатива за съживяване на сделката за зърно в Черно

...
Всяка инициатива за съживяване на сделката за зърно в Черно
Коментари Харесай

Ердоган: Зърнената сделка няма да бъде устойчива без Русия

Всяка самодейност за възкръсване на договорката за зърно в Черно море, която изолира Русия, евентуално няма да бъде устойчива.

Това съобщи турският президент Реджеп Ердоган на брифинг след приключването на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи.

Ердоган увери, че Русия, Украйна и Турция ще продължат с договарянията за зърнената договорка.

Русия е подготвена да изпрати гратис зърно на по-бедните страни, ход, който Турция и Катар поддържат, добави Ердоган. Въпреки това той към момента има вяра, че зърнената договорка ще бъде възобновена.

Турският президент също организира диалози с японския министър председател Фумио Кишида в коридорите на срещата на върха на Г-20 по отношение на напъните за възкръсване на договорката. Това разкриха пред " Ройтерс " два източника, осведомени с въпроса, без да дават повече детайлности.

Припомняме, Русия се отдръпна от договорката през юли, година откакто тя се осъществяваше посредством посредничеството на Организация на обединените нации и Турция. Доводът на Русия за отдръпването й бе, че личният й експорт на храни и торове е изправен пред трудности и че незадоволително украинско зърно отива към нуждаещите се страни.

Руският външен министър Сергей Лавров увери генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, че страната му ще се върне към договорката единствено в случай че Западът извърши отговорностите си към Москва.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР