Всяка година на 17 декември Християнската църква чества празника на

...
Всяка година на 17 декември Християнската църква чества празника на
Коментари Харесай

Пророчествата на свети Данаил

Всяка година на 17 декември Християнската черква празнува празника на един от светиите в календара - свети Данаил, или както звучи в по-старите разновидности името му - Даниил. Той се счита за един от четиримата огромни пророци /Исая, Йеремия, Йезекил, Даниил/.

Какво се знае през днешния ден за пророка Даниил?

За него се знае, че произлиза от царски жанр, отведен е още като момче във Вавилон дружно с други пленени юдеи. Там получава положително обучение и служи в царския двор. Приема християнството, само че да бъдеш християнин в античните езически времена, не е безвредно и доста християни са потърпевши за вярата. Не прави изключение и свети Даниил, който попада в тюрма в Египет и изтърпява мъчения поради вярата си. Даниил умира вследствие на издевателствата над него, само че Светата Църква го афишира за светец.

Освен че е свят човек, Данаил е прочут повече като оракул. За дарбата му да вижда в бъдещето се споделя, че е получена от самия Бог, който му открива бъдещето на света. Свети Данаил пояснява сънищата на владетеля Навуходоносор и всичко, което пророкува, е разказано в Книгата на оракул Даниил.

Пророчествата на Даниил за ориста на света

 Книгата с пророчества на Свети даниил

От тази малко известна, само че забележителна книга идва и един доста прочут през днешния ден израз за Колоса на глинени крайници. Това привидение е част от сънищата на Навуходоносор, пояснен от пророка. Даниил пояснява нощното привидение на Навуходоносор за великана, който се състоял от разнообразни елементи: от злато, сребро, мед, желязо и глина, като метафора на другите столетия на човечеството.

Сънят разказва Вавилон като златното царство и идващите го столетия на среброто, медта, желязото и най-после странното царство, нежно като глина. След него Даниил пророкува, че ще пристигна царството на единодушието, мира и любовта сред хората.

Днес, от дистанцията на времето, хората се пробват да сравнят пророкуваното с историческата истина. И откриват доста съвпадения.

Златното царство на Вавилон в сънищата на Навуходоносор отстъпва мястото на сребърното. През 539 година преди Христа Вавилон е високомерен от персийския цар Кир, а по-късно и персите са прогонени от Александър Македонски.

В пророчествата се споделя и за последващо, желязно царство. Днес то се асоциира с Римската империя. Мощта на новия международен хегемон, учредена на послушание и стоманен ред, получава успешно съпоставяне от Даниил като стоманен звяр, безчувствен и заплашителен.

 Пророчествата на свети Данаил

Петото царство е разказано като разделно, краката му са тук-там от глина, другаде от желязо. То прилича настоящия международен ред с неговите стоманени и глинени елементи. Остава да разберем какво предсказва Даниил за гибелта на глинения исполин.

За края на петото царство на глинения исполин Даниил сочи точни числа. Той назовава тази ера време на низост, която докарва запустение, и сочи, че тя ще рухне. Датата може елементарно да се пресметне с дадените от Даниил числа. Получава се 2039 година. Това е нашето съвремие. Даниил не показва по какъв начин тъкмо ще бъде разрушен Колосът, само че споделя, че той ще остане вечно в предишното.

Към пророка Бог насочва и своето обръщение, а точно да скрие Книгата, до момента в който пристигна време тя да бъде разбрана до дъно.

Пророчествата на Свети Данаил за последните времена звучат по-оптимистично, в сравнение с виденията за края на времето от други предсказания.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР