Всяка година лятото ни изненадва с нови неща. Важно е

...
Всяка година лятото ни изненадва с нови неща. Важно е
Коментари Харесай

Как да се предпазим от летните зарази

Всяка година лятото ни изненадва с нови неща. Важно е да кажем, че в 31-вата седмица на тази година имахме 4 случая на ЕСНО-13 ентеровирус със засягане на централната нервна система на деца. Човек да не е родител на такова дете – то изпада в безсъзнание, несъответстващо е или спи 24 часа в денонощието... Слава Богу, тези 4 случая приключиха удобно, без остатъчни феномени.

Заразата от морбили затихва

Тази година имаме 1000 души, заболели от морбили, а през 2010 година имахме 24 000. Епидемията стартира напролет, в този момент към този момент затихва. За да бъда прецизен, 1137 случая имахме от средата на февруари. В област Кюстендил, където имаше 152-ма заболели, огнището е ликвидирано. В Благоевградска област, землището на Разлог и покрайнините, има 213 случая, като напоследък има по 1-2 случая на седмица. Огнището затихва. В област Бургас унищожиха огнището от 9 заболели. В област Ловеч с трима заболели унищожиха огнището. В Монтана имаха 20 заболели до момента, в Пазарджик 33-ма, сега има по 1-2 случая с наклонност към затихване. В София-град, в крайните квартали, където живеят мощно мобилни етнически групи от популацията, има 341 души до момента, като в последните 2 седмици има по 5 болни на седмица. Повече от 95% от болните са от мобилните етнически групи. В област София има 347 - Ихтиман, Самоков, Елин Пелин. В цялата страна в 32-рата седмица имаме 16 заболели, като в 15-ата седмица на годината имахме 94. Сами виждате какъв брой са намалели! От всичките 1100 болни на възраст под имунизационната са 270. Или - 1/4 са на възраст преди имунизация и е значимо да бъдат предпазвани от контакти с други деца и да не бъдат водени в прилежащите страни, където съществува тази зараза. 890 от болните са до 9-годишна възраст.

Летен грип няма

Няма летен грип в света. Доказан медицински факт е, че разстройствата на храносмилателната система, свързани с диария, през топлите месеци на годината са инфекции, провокирани основно от бактерии. На първо място е групата на салмонелните бактерии, на второ място е шигелозата (дизентерията), на трето място е кампилобактериозата. Първата група бактерии се развиват при погрешно запазване при висока температура на храни от скотски генезис, а пък дизентерията е типичната зараза на мръсните ръце, ниска хигиена. Възможно е и водно разпространяване на тази зараза. Кампилобактериозата е друга зараза, обвързвана с разстройство на храносмилателната система, провокирана от ястие на недобре обработено термично месо, основно пилешко.

И с цел да не съм необоснован, ще изтъквам данни на Националния център по заразни паразитни заболявания за броя на инфекциите, свързани с гастроинтестиналния тракт и разстройство. Тази година имаме 7824 случая, свързани с разстройство, като честотата им се усилва през месеците май, юни, юли, август. През същия интервал на предходната година сме имали 1000 случая повече. Т.е. тази година случаите на неизяснени диарии са с 1000 по-малко. Дизентерията – типичната болест на мръсните ръце, беше изключително дейна през юли. Случаите през топлия сезон са 127, с 43 повече от предходната година.

Три пъти повече ухапани от кърлежи

Относно втората група инфекции, породени от кръвосмучещи – кърлежи и двукрили комари: тази година имаме към 3 пъти повече ухапани от кърлежи в градовете, междублоковите пространства и парковете. Така е, тъй като началото на лятото беше обвързвано с доста превалявания и топло време, което благоприятства разпространяването на кърлежите. Въпреки това случаите на лаймска болест този сезон са със 100 по-малко от сезона предходната година. До момента са регистрирани 228 случая на лаймска болест. Другото тежко заболяване, излъчено от кърлежи, с всеобщ темперамент, е марсилската тресчица. От началото на годината има регистрирани 181 случая на ухапани основно в парковете и междублоковите пространства на градовете в Южна България. Това е с 59 случая по-малко от предходната година по това време.

Много е значимо да се знае от хората и от лекарите, че при захапване от кърлеж в градовете, парковете, гробищните паркове и междублоковите пространства би трябвало незабавно да се вземат ограничения. Възрастните би трябвало незабавно след свалянето на кърлежа да вземат 2 таблетки 200 мг доксициклин, а децата – 1 доза макролиден антибиотик, 10 мг на кг. Антибиотиците се предписват от лекаря, който смъква кърлежа. Когато се направи тази профилактика при свалянето на кърлежа, рискът да се разболее човек от лаймска болест, марсилска тресчица, анаплазмоза или ерлихиоза е 10 пъти по-малък.

При нас в лабораторията идват доста хора с молба да изследваме извадения кърлеж. Изключително значимо е обаче да се знае, че даже да се откри, че кърлежът носи заболяването, това не значи, че към този момент и индивидът е болен. И противоположното – кръвосмучещото може да даде негативна проба, а ухапаният да се е заразил.

Какво не знаем за коклюша?

Коклюшът е зараза на дихателната система, която се характеризира с доста тежки пристъпи на кашлица. Това също е лятна зараза. В последните седмици са потвърдени гърмежи на коклюш в няколко детски заведения в столицата. За коклюш може да се мисли при всяко дете или възрастен, които повече от 10 дни имат пристъпи на кашлица. При децата нормално пристъпите на тежка кашлица се комбинират с кръвотечение от носа, реприз на медицински език (тежко поемане, сходно на магарешки рев) или повръщане по време на кашличния припадък. В момента го има в София. Тези деца най-вероятно са ваксинирани към този момент за коклюш, защото не са в тежко положение, само че може би не е спазен броят на реимунизациите, които са няколко съгласно нашия имунизационен календар и които довеждат до цялостна неспособност от заразяване с коклюш.

Ку-треската визира сърцето

Друга зараза, присъща за летния сезон, е ку-треската, която минава като тежка пневмония с затруднения – засягане на сърцето. Тази година имаме 35 случая на потвърдена ку-треска, което е с 15 повече от същия интервал на предходната година и приказва за разпространяване на болестта. При домашните животни (кози и крави) го има, само че при индивида води до тежки пневмонии с затруднения на сърдечната система.

Бактерии дебнат от чешмата

Типична лятна зараза е легионелозата. Заболяването минава като тежка пневмония, а методът на заразяване е използването на водопроводната мрежа след дълго неявяване (знаем, сезонът на отпуските е). Когато фамилията е няколко седмици отвън дома и се върне у дома, е допустимо във водопроводната апаратура да са се развили тези бактерии легионери и при стартирането на душа или чешмата да се образуват аерозолни капчици, които да бъдат вдишани. Затова съветваме хората първо да източват водата, когато дълго време не е била употребена. Освен това е значимо да не са в пространствата, до момента в който тече водата. Това взема решение нещата, тъй като бактериите във водните капчици могат да живеят и надлежно да заразяват единствено няколко минути. Важно е и проветряването на помещението в този миг. При проветрено помещение след минути към този момент няма заплаха от заразяване.

Инфекция на мръсните ръце

Тази година се появиха случаи на хепатит А, зараза на мръсните ръце. Когато се живее в нехигиенични условия, бебетата и децата в ранна възраст я прекарват и построяват имунитет против тази зараза. На ранна детска възраст хепатит А не провокира пожълтяване на кожата. Когато обаче човек не е преболедувал в детството си и попадне в контакт с хепатит А, той нормално развива болестта, което се манифестира с пожълтяване на кожата и засягане на черния дроб. Хубавото е, че увредите на черния дроб не са трайни. След няколко месеца и съблюдаване на диета към година нормално настава цялостно излекуване.

Комарите придвижват западнонилска тресчица

Последно да обърнем внимание на комарите, присъщи за нашите географски ширини. Оказва се, че те могат да пренесат западнонилска тресчица. Това е зараза, разказана измежду градско население през 1999 година, само че вирусът е прочут от 1936 година и е бил открит в Африка. В нашите условия заболяването визира нервната система. От 160 ухапани от комари носители един развива инфектиране на мозъка, което може да бъде съдбовно, изключително при хора с имунен недостиг и преклонна възраст. Миналата година записаните случаи на западнонилска тресчица, доказани в референтната лаборатория на националния център, са 15, със засягане на централната нервна система и двама умряли. Иначе ограниченията, които всеки може да вземе, с изключение на тези, които се вземат на общинско и държавно равнище, са репелентните апаратчета за отбиване на комари и комарниците. И несъмнено, да заобикаляме места, където се въдят доста комари. Репелентите са 2 групи: такива, които може да се слагат непосредствено на кожата и са доста ефикасни, и такива, които се лепят върху облеклата и към креватчетата или в количката на бебето, защото то не трябва да се маже с препарати. Много положителни са естествените репеленти като мента и лавандула, които всеки може да си засади и които отблъскват комарите.

Записа: Силвана Желева
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР