Всяка година излизат хиляди книги - преводни и от български

...
Всяка година излизат хиляди книги - преводни и от български
Коментари Харесай

Кои са книгите на 2023 според читателите на Ozone


Всяка година излизат хиляди книги - преводни и от български създатели. Много от тях се радват с необятна известност и незабавно можем да изброим няколко основни заглавия, които бележат миналата година. Но не постоянно най-награждаваните в състезания книги са най-обичани от читателите. Ето кои заглавия дефинира гласуването от читатели на уеб страницата на Ozone за “Книга на годината ” в 10-те оповестени категории:

Най-популярната книга за годината (и тук въобще не се учудваме) е „ Времеубежище “ на Георги Господинов. Няма по какъв начин резултатът да е друг, демонстрираха го още опашките за подпис на Пролетния панаир на книгата пред НДК.



Любимата книга на децата  е „ Истории за звездното небе “ от Гертруде Кийл. Детският роман ни среща с 8-годишния Вилям, на който му следва да научи по какъв начин е устроена вселената. История за това по какъв начин вълшебният портал към невероятни завършения в действителност се оказва копче за описване на истории на видимо ексцентричната му и намусена вуйна Гунвор.

За сърцето на родната литература  бе избран романът „ Рана “ от Захари Карабашлиев, разказващ за саможертвата и гибелта на бойното поле в една разтърсваща история.

В категория персонални истории, заслужаващи внимание , читателите избраха книгата на Принц Хари – „ Резервният “. ерцогът на Съсекс споделя личната си история и разказва житейския си път с неподправена и решителна откровеност. „ Резервният “ е преломна книга, изпълнена с прозорливост, признание, самооценка и заслужена мъдрост за безконечното превъзходство на любовта над скръбта.

Книгата на новото потомство за 2023 година е „ Пътят на подправките “ на Мая Ибрахим. Тя ни придвижва в един трогателен фентъзи свят, който е отрупан с борби, паники и една магична фалшификация. Главната героиня е 17-годишната Имани, която има славата на популярен боец в битката със зли чудовища. Но всичко това е помрачено от изгубването на обичания й брат. Разкъсвана сред дълга към народа си и любовта към брат си, тя би трябвало да реши на кого да бъде вярна… преди да е станало прекомерно късно.



Виртуозът в писането е Агата Кристи и това не ни учудва. Тя има оповестени 93 романа, 17 пиеси, в това число и 6 сантиментални новели, под псевдонима Мери Уестмакот, като нейният най-известен персонаж безспорно е чудатият белгийски детектив Еркюл Поаро. Агата Кристи е включена в Книгата за върхове на Гинес като най-продавания създател на художествена литература на всички времена.

Комикс на годината стана „ Астерикс 8: Астерикс при бритите “ от Рьоне Госини. Френската комиксова поредица проследява историята на малко галско село, което само удържа нападенията на римляните, завладели съвсем цяла Галия. Селцето устоява на нападенията благодарение на магическа запарка, даваща невероятна мощ на галите, приготвяна от друида Панорамикс.

В категория книгите на огромен екран  заслужено печели „ Опенхаймер. Американският Прометей “. Писана в продължение на четвърт век, биографията на Опенхаймер се основава на хиляди документи, събирани от архиви и персонални сбирки в Съединени американски щати и чужбина. През 2023 година излиза и блокбъстъра „ Опенхаймер “ на режисьора Кристофър Нолан, който се радва на изключителна известност, а в този момент и книгата печели вашия избор в категория „ Книгите на огромен екран “.

Минало в настоящо време  –  първокласно издание на „ Малкият принц “.



И в раздел международна прозаичност печели „ Фокусникът от Аушвиц “ от Жозе Родригеш душ Сантуш. Книгата пренася читателя по време на втората международна война, в едно най-ужасяващите места по това време – концлагерът „ Аушвиц “. Историята се концентрира върху еврейски магьосник, португалски легионер и красива рускиня, които въпреки и по разнообразни пътища, се озовават в комплекс „ Аушвиц-Биркенау “, именуван още „ фабриката на гибелта “.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР