Всяка година хранителната промишленост достига нови висини. Това, макар и

...
Всяка година хранителната промишленост достига нови висини. Това, макар и
Коментари Харесай

Похапването на сирене е причина за човешката еволюция

Всяка година хранителната индустрия доближава нови небеса. Това, въпреки и незабележимо за актуалните хора, лека-полека трансформира цялото общество.

Развитието на технологията е довело и до гражданска война в метода ни на хранене, която се показва в наличието на трапезата ни на модифицираните храни и изгубването на глада от доста места по света.

Нови изследвания демонстрират, че човешките достижения не въздействат единствено на обществото като цяло, а предизвикват и физически промени в самите хора. Така съгласно група учени развиването на селското стопанство и изключително обработката на млечните артикули е оказало доста въздействие върху формата на човешките черепи.

Ефектът от земеделието върху морфологията на черепа е максимален при популациите, които употребяват най-меките храни, които включват и сиренето.

В ранните аграрни общества млякото е направило по-големи, по-здрави кости на черепа, споделя професор Дейвид Катс, учител в университета на Калгари и началник на екипа, провел проучването.

 Сирена

Според учените хората, които се изхранвали посредством лов, полагали повече старания за дъвчене спрямо хората, живеещи с помощта на селското стопанство и ядящи по-мека храна. Въпреки че предходни изследвания свързват формата на черепа със селското стопанство и меките храни, се оказа мъчно да се дефинира последователността и степента на тези промени на международно ниво.

За да потвърди теорията си, Катс и екипът му изследвали сбирка от към 559 черепа и 534 долни челюсти на повече от 24 предпромишлени популации. В резултат на това заключили, че въздействието на диетата върху формата и размера на човешкия череп се е трансформирало значително при прехода ни от лов към селско стопанство.

 Краве сирене

Изследователите откриват огромни промени в морфологията на черепа при групи, които консумирали млечни артикули и зърнени култури. Открито било още, че изначало измененията били главно при мъжете и по-малко при дамите, като с течение на хилядолетията разликите сред двата пола изчезнали.

Учените допускат, че това се дължало значително на по-ниския публичен статус на нежния пол в предишното и по-малкото количество храна, което консумирали. Това изказване обаче към момента не е потвърдено.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР