Всяка година французите очакват с нетърпение третия четвъртък на ноември.

...
Всяка година французите очакват с нетърпение третия четвъртък на ноември.
Коментари Харесай

Традицията по поднасянето и съчетаването на Божоле

Всяка година французите чакат с неспокойствие третия четвъртък на ноември. Надписите на витрините на винарските магазини гласят: Божоле нуво дойде!. Знаете ли толкоз специфичната история на това доста особено вино?

История на Божоле

През 1951 година виненият съюз Божоле, сплотяващ всички лозари от района, получава позволение да пуска на пазара своите млади виновност, т.е. виновност от реколтата от настоящата година. Това води до основаването на наименованието Beaujolais Nouveau, което може да бъде пуснато на пазара преди 15 декември - нещо, което преди този момент било неразрешено.

Следователно Божоле Нуво остава в мацерация единствено за доста малко време, най-много 10 дни, и се продава два месеца след прибирането му. Тези виновност идват от сорта грозде Gamay Noir с бял сок, който дава празнични виновност с аромати на червени плодове, цветя или даже банан! Те са свързани с прибавянето на изкуствени дрожди по време на карбонова мацерация, която е техника на мацерация, употребена основно за производството на първокласни виновност.

Традиция при Божоле

Въпреки че Божоле Нуво не е само, то към момента съставлява една трета от общото произвеждане на Божоле, или 55 милиона бутилки вино всяка година. Това към момента е изключение, тъй като нито един район в света не съумява да продаде толкоз доста бутилки за толкоз малко време. Пристигането на Божоле Нуиво се чества по целия свят и съставлява френска традиция, която чужденците обичат да честват. Именно в Япония се дегустира първо с помощта на часовата разлика - в среднощ.

Какви ястия подхождат на Божоле

 Съчетаване на Божоле

По традиция виното Божоле се сервира с ястия, типични за региона на Лион във Франция.

Нищо не може да се съпостави с асоциацията на вино Божоле с положително плато от салами. Неговите освежаващи плодови нотки са идеални за текстурата на тези артикули. Препоръчва се да се заложи на специалитети от Лион. Наденицата, която не е доста суха, както и розетката от Лион, е идеална. Подходящи мезета за Божоле са още селският терин, сиренето, лионска наденицата, бриош, пачи пастет en croute, андулети (едрозърнеста наденица).

Като предястия бутерсладкишите и бекон или мини чоризо мъфините ще зарадват вашите посетители.

Лекотата на Божоле разрешава да се комбинира със сурова риба: тартар от сьомга, сашими с риба звук, маки и суши. Морските блага също вървят доста добре. С терин от миди, верини от гуакамоле с раци, изгорял самун със скумрия, Божоле ще разкрие всичките си плодови аромати. То също е приятност със стриди, без значение дали са топли или студени.

Тъй като е вино с ниска танинова конструкция, Божоле се съчетава добре и с меки и твърди сирена. Съчетава се добре с Конте, Камамбер или Кантал, които имат изразени млечни нотки. Плодовият му букет също по този начин хармонира с Томе де Бребис, Реблошон или Раклет.

 Божоле

Внася плодово допиране към пастата на Брила-Саварин. Друга опция е Сен-Марселин. И тук кремообразността на сиренето се укрепва от свежестта и лекотата на виното. Може да се съчетае и с твърди сирена като Бофорт, което акцентира плодовия усет на виното. Подходящо е и за един от най-известните специалитети на Лион, Кервел де каню, вкусно бяло сирене, разрушено като извара, овкусено с билки. Може да допълните сирената с круша и червени плодове.

И като свежо вино с плодови нотки, Божоле върви доста добре също с пикантни ястия, защото се допълват съвършено.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР