Всяка домакиня трябва да познава действието на храните върху различните

...
Всяка домакиня трябва да познава действието на храните върху различните
Коментари Харесай

Медни или метални съдове да изберем за готвене

Всяка стопанка би трябвало да познава действието на храните върху другите типове домашен съдове. Има комбинации, които могат да причинят неподходящи чувства за организма.

В наши дни все по-рядко се употребяват медни съдове. В множеството семейства, където има сходни, те стоят като част от интериора. И в случай че въпреки всичко употребявате медни съдове за готвене, би трябвало да знаете, че те не са напълно безвредни, в случай че не сте наясно по какъв начин да се грижите за тях.

Защо не е добре да използваме медни съдове? Задължително изискване за съдовете от мед е, те да се калайдисват на избран интервал от време. Причината се крие в това, че този материал е предразположен на киселините на плодовете и зеленчуците. Техните киселини „ нападат ” съда и по този метод образуват отровни соли. Този развой е забележим и е прочут като „ зеленясване ”.

Причината калайдисването да се прави на избран интервал от време (в взаимозависимост от потреблението на съда) е, че той също се разяжда от органичните киселини.

Металните съдове са по-добрия избор, само че и при тях има няколко особености. При алуминиевите съдове, да вземем за пример, най-общо казано не трябва да се държат артикули, които съдържат сол (различни туршии, кисело зеле).

Причината за това е, солта „ разтваря ” горния пласт на съда и алуминият стартира да се окислява и по този метод попада в храната ни. Той не е отровен, само че все пак не се предлага храна приготвена в алуминиев съд да се оставя там да престоява даже и ден.

Прехвърлете храната в други съдове, откакто приключите с готвенето.

Каквито и съдове да избирате за готвене, бъдете деликатни, когато ги купувате. Всеки съд, който към този момент е надраскан или износен е неспособен за приложимост.

Не рискувайте здравето си в името на тенджера или тава, които са на достолепна възраст и ги държите единствено, тъй като са ви подарък.

Ако желаете да употребявате съдове, които няма по какъв начин да ви навредят, най-добре си купете стъклени – те са безусловно безвредни, само че пък са много „ претенциозни ” на температура.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР