Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,

...
Коментари Харесай

К: Бизнес | Жилищата в света, а и в България, поскъпват силно; Цените на газ и петрол растат

Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден:Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете.Най-важните международни събития -.
Рекорден световен скок в цените на жилищата, България е 25-та от 55 страни
В световен проект цените на жилищата са нарастнали с най-бързия си ритъм от 2005 година насам на фона на ниските лихви, дефицита в предлагането и растежа на спестяванията на семействата, които не престават да поддържат жилищния пазар. Средният растеж на цените на жилищата в 55 изследвани страни доближава 9.2% на годишна база, демонстрира показателят на консултантската компания Knight Frank. В България цените на жилищата през второто тримесечие са нарастнали със 7.5% на годишна база и с 5% на шестмесечна основа. Между първото и второто тримесечие покачването е с 3.2%. С това България е на 25-о място в света по годишен растеж на цените на жилищата през интервала. Страната се изкачва със седем места по отношение на първото тримесечие, когато заемаше 32 място. Това е най-високата ѝ позиция в показателя, след първото тримесечие на 2020 година когато беше 18-а. Ръст в цената на петрола, макар прогноза за по-ниско търсене Цената на петрола към този момент наближава 72 $ за барел, макар че Международната организация за сила (МАЕ) разгласява отчет, съгласно който търсенето на нефт ще нарасне с по-малки темпове от предстоящото през 2021 година Според месечния отчет на ОПЕК, оповестен през вчерашния ден, повода за по-високите цени макар по-ниското търсене са нарушавания в доставките и занижения рандеман от страните експортьорки на нефт през последните седмици. И газът с нов ценови връх Природният газ продължи да нараства и при днешната борсова търговия в Европа, като холандският хъб TTF записва нова рекордна стойност - 61.2 евро/мВтч. Само за съпоставяне на 1 септември цената беше 50.1 евро/мВтч или има растеж от над 22% за две седмици. Скокът, въпреки и с малко закъснение, ще се отрази и в България, където цените се дефинират на месечна база. След повишаването с над 20% от началото на септември, такова може да се предвижда и за началото на октомври. Графика на деня Полетите в Европа се възвръщат, в България са 30% под равнището от август 2019 година Източник: Евростат
През август броят на комерсиалните полети в Европейски Съюз пораства с 48% по отношение на предходният пандемичен месец през 2020 година Числото обаче остава 31% под постигнатото в " естествената " за авиацията 2019 година В България индикаторът е тъкмо междинният за евросъюза, до момента в който най-добре се възвръща Гърция (минус от едвам 7%), а най-зле е Финландия (с 60% по-малък брой).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР