Вследствие на зачестилите случаи на експулсиране и отблъскване на бежанци

...
Вследствие на зачестилите случаи на експулсиране и отблъскване на бежанци
Коментари Харесай

Агенцията на ООН за бежанците призовава да не се отблъскват бежанци

Вследствие на зачестилите случаи на експулсиране и отбиване на бежанци и хора, търсещи леговище по европейските сухопътни и морски граници, Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН), приканва страните да проверяват и да преустановят тези практики.

„ ВКБООН получава постоянно информация от разнообразни европейски страни за случаи, в които се лимитира достъпа до леговище или хора се връщат принудително, откакто са достигнали сухопътната територия или териториални води “, декларира помощник-върховният комисар на ВКБООН за закрилата, Джилиан Тригс.

„ Отблъскванията се правят по принудителен и явно последователен метод. Лодки, пренасящи бежанци, се изтеглят назад в морето. Хората, които към този момент са достигнали бреговите граници биват изтласквани назад в морето. Много от тях са докладвали за принуждение и малтретиране от държавни органи. "

Хората, идващи по суша, също са импровизирано арестувани и наложително връщани в прилежащи страни, без да се регистрират потребностите им от интернационална протекция.

Конвенцията за бежанците от 1951 година, Европейската спогодба за правата на индивида и законодателството на Европейски Съюз изискват от страните да защитят правото на хората да търсят леговище и отбрана от наложително връщане, даже в случай че влизат нередовно. Властите не могат автоматизирано да откажат достъп до територия или да връщат хора, без да подхващат самостоятелна оценка на хората, които се нуждаят от протекция.

„ Зачитането на човешкия живот и правата на бежанците не е избор, а законово и морално обвързване. Въпреки че страните имат законното право да ръководят своите граници в сходство с интернационалното право, те също би трябвало да зачитат правата на индивида. Случаите на отбиване по границите са просто противозаконни. " споделя Тригс.

„ Правото на търсене на леговище е главно човешко право. Пандемията от COVID-19 не прави изключение; допустимо е да се предпазим от пандемията и да осигурим достъп до обективни и бързи процеси за даване на леговище. "

ВКБООН ясно изрази опасенията си пред европейските страни. Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците приканва за незабавни следствия за хипотетични нарушавания и малтретиране въз основа на достоверни показания, доказани от неправителствени организации, медии и доклади.

„ Ние се застъпваме за основаването на национални механизми за самостоятелен мониторинг, с цел да се обезпечи достъп до леговище, да се предотвратят нарушаванията на човешките права по границите и да се обезпечи отчетност. Независим мониторинг също се включен в Пакта на Европейски Съюз и ние призоваваме държавите-членки на Европейски Съюз да го подкрепят”, споделя Тригс.

Броят на идващите в Европейски Съюз продължава да понижава всяка година. Броят им по море и суша през 2020 година (95 000 души) е намалял с 23% спрямо 2019 година (123 700 души) и с 33% спрямо 2018 година (141 500 души).

„ Хората, които идват в Европа са малцина, по тази причина считаме, че обстановката може да бъде ръководена. За страдание въпросът за убежището остава политизиран и мотив за разделяне макар намаляващия брой на хората, които идват в Европа. "

ВКБООН счита, че някои страни носят непропорционална отговорност при приемането на хора, идващи в Европа и приканва други европейски страни и Европейски Съюз да показват взаимност, като ги поддържат.

ВКБООН също приканва европейските страни да спазят съществуващите си задължения за отбрана на бежанците, като одобряват хората, търсещи леговище, дават им достъп до територия, регистрация и поддръжка.

ВКБООН декларира своята подготвеност да помогне на страните при осъществяването на тези интернационалните отговорности за даване на леговище.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР