Всичко започва в каменната ера. Примитивните хора не са знаели

...
Всичко започва в каменната ера. Примитивните хора не са знаели
Коментари Харесай

Медицината от първобитните хора до Средновековието

Всичко стартира в каменната епоха. Примитивните хора не са знаели какво е медицина и лекарство. Да не приказваме, че такова нещо като хигиена изобщо не им е било познато.

Първобитните хора са си сменяли облеклата в най-хубавия случай два пъти през живота си, а техните естествени боклуци са развъждали болести. Най-честите здравословни проблеми на примитивните хора са били свързани с хранителни разстройства, кожни болести, язви и зъбобол. Тъй като медицината и лекарите в тези дни към момента не са съществували, животът на първобитния човек рядко е надвишавал 35 години.

Първите първи проблясъци на медицината в каменната епоха са се отличавали с много недопечен способ на лекуване - с превръзка от глина на главата. Малко по-късно в годините се появило поверие, че всяка болест идва от обстоятелството, че човешкото тяло е обладано от злобен дух. И че може да бъде излекувано единствено, в случай че бъде подложено на транс. Ето за какво с тази задача са се нагърбвали шаманите и жреците на племето.

 Древна Индия

С навлизането на първото столетие от нашата епоха, медицината почнала да се развива бързо. Най-голям подем тя търпяла в Древна Индия. Допреди време се смяташе, че медицината е зародила в Древна Гърция. Но разкопки потвърдиха, че индийците първи са се научили да употребяват билки при разнообразни болести.

През III век индийските лекари към този момент са били в положение сполучливо да вършат интервенции за премахване на бъбречни камъни, да вземем за пример.

От Индия медицината била пренесена в Китай, Тибет и Япония. Китайците внесли известни новости и промени в нея, вярвайки, че всички заболявания се появяват поради нарушеното равновесие сред двете начала: Ин и Ян.

В Древен Египет на медицината се отдали свещениците. А всички открития в тази област били приписвани на боговете Озирис, Изида и Гор. Египтяните обърнали особено внимание на лечебните свойства на билките - те се научили да боравят със 700 разнообразни растения, които сполучливо употребявали за лекуване.

В Гърция лекарската специалност се предавала от татко на наследник. Смята се, че медицината в Гърция е почнала да се развива с идването на египетския доктор Ескулап. Философските школи почнали да учат медицината.

 Древен Египет

След спада на силата на Древна Гърция, център за развиване на медицината станала Александрия. Лекарите неуморно аутопсирали мъртвите, даже и царете, с цел да схванат структурата на човешкото тяло и правилата на човешкия живот. Именно по това време медицината се разрастнала - била изучена работата на стомаха, вътрешните органи.

Римляните поели медицината от гърците, само че се специализирали повече в профилактиката, в сравнение с в лекуването. По времето на Римската империя, някъде при започване на ХV век, медицаната претърпяла крах. По това време вместо билки и медикаменти, на мода излезли амулети, вълшебства и обреди.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР