Всички знаем от малки, че е изключително полезно да се

...
Всички знаем от малки, че е изключително полезно да се
Коментари Харесай

Жълт лук - какво трябва да знаем?

Всички знаем от дребни, че е извънредно потребно да се храним с разнообразни зеленчуци и плодове. Те насищат организма ни с по този начин потребните и значими за тялото ни минерали, витамини, микроелементи и хранителни субстанции. В този ред на мисли, лукът е един от най-полезните зарзавати, които би трябвало да хапваме всекидневно.

Учените са на мнение, че родината на жълтия лук е Средната Азия, като по-късно се е популяризирал с търговията до Гърция, Египет и Рим.

Жълт лук - какво би трябвало да знаем?

Още в предишното хората с познавали вълшебните потребни свойства на кромида, като през днешния ден е ясно, че те се дължат на съществуването на биоактивни субстанции като алинин, флавоноиди, тиосулфинати, аденозин и други. Заедно с това жълтият лук е доста богат на редица витамини (А, В1, В2, С, Е, К, РР). Малко прочут факт е това, че той съдържа и специфични растителни хормони, чието деяние е сходно на инсулина в организма ни. Те, от своя страна, повлияват кръвната захар, а точно - спомагат за нейното намаление, по тази причина се предлага за хората, които страдат от диабет.

 Жълт лук

Жълтият лук съдържа в себе си и елементарно усвоими белтъчини, като в древността хората са го употребявали за повишение на апетита. Другите му потребни свойства на лука са:

- пречиства кръвта;

- оказва помощ при хрема, бронхит и настинка;

- блокира развиването на раковите клетки;

- оказва помощ за понижаването на кръвната захар;

- предотвратява образуването на кръвни съсиреци;

- намалява холестерола.

Заедно с това има мощни противовъзпалителни и антибактериални свойства, заради което жълтият лук е извънредно потребен за консумация в сезона на респираторните болести. Има чудесно диуретично деяние и се предлага в случаите, когато се постанова да се форсира уринирането при редица здравословни проблеми.

 Готвене на жълт лук

Днес е потвърдено, че веществата в жълтия лук го вършат прелестно средство срещу склероза, само че и дружно с това жълтият лук възстановява кръвното налягане, по тази причина е потребен при хипертония.

Малко от вас може би знаят за това, че жълтият лук е и прелестен национален лек при астма и алергии, защото съдържа по този начин нареченото вещество кверцетин. Той оказва помощ за разширението на дихателните пътища и по този начин оказва помощ за облекчаването на положението. Освен това веществата, които се съдържат в жълтия лук, интензивно въздействат за убиването на голямо количество от бактериите в устата, които са една от аргументите за развалянето на зъбите.

Лукът е един от зеленчуците, които с право може да се каже, че оказват помощ съвсем при всевъзможни патологии. Именно по тази причина е значимо постоянно да го консумирате, както и като цяло да се стараете менюто ви да е разнообразно и здравословно.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР