Всички знаем, че жито се предлага за помен, както и

...
Всички знаем, че жито се предлага за помен, както и
Коментари Харесай

Вкусни идеи за десерти с жито

Всички знаем, че жито се предлага за помен, както и се сервира на някои по-големи български обичайни празници. Може да се подготви със захар, с орехови ядки, със стафиди, като ашуре и въобще по най-разнообразни способи. За всички тях обаче можете да намерите съответни предписания на уеб страницата ни. Тук единствено ще ви подскажем малко по-нестандартни хрумвания за десерти с жито.

Лесна бисквитена торта с жито

За тази цел ви би трябвало единствено сварено жито, елементарни бисквити, масло, шепа смлени орехови ядки, захар, 2 пакетчета крем-нишесте и толкоз прясно мляко, колкото изисква приготвянето на крем-нишестето.

Ако употребявате най-обикновения български крем нишесте, ще ви би трябвало към 1.4 л прясно мляко. Най-добре е преди да се захванете за работа да прочетете в детайли упътването на самия производител на кремчето.

Смесете натрошените елементарни бисквити с житото, с разтопеното масло и натрошените орехи. Количеството на всичко зависи от това дали ще вършиме домашна торта от един слой или от два, само че това са продуктите, които ще са ви нужни.

Задължително е долната част на тортата да е от тази примес, а за крем използвайте крем нишестето, което сте приготвили. То се изсипва, още до момента в който е горещо върху блата/блатовете на тортата, а откакто към този момент готовата торта поизстине, би трябвало да я приберете най-малко за 2-3 часа в хладилника. Украсете я по ваше предпочитание.

Есенен житен пудинг с тиква

 Пудинг Снимка: Илиана Първанова

За да приготвите подобен пудинг, ви би трябвало към 250 г авансово сварено и изстудено жито, 350 г авансово сварена тиква с малко захар (не изхвърляйте водата, в която сте я варили), 200 г течна сметана, 4 яйца, 200 г захар (желателно кафява) и 2 ванилии.

Разбийте течната сметана и я смесете с житото до приемането на еднородна консистенция. Отделно разбийте яйцата със захарта и прибавете 2 ванилии и към 250 мл от водата на тиквата, само че помнете, че тя би трябвало да е охладена. Яйчената примес за вашия апетитен десерт с жито се прибавя дружно с тиквата към сметаната и житото и леко се разбърква.

Карамелизирайте малко захар във форма за пудинг, изсипете върху нея към този момент готовата примес. Изпечете всичко това на водна баня за към 40 мин на 200 градуса. Желателно е фурната ви да разполага с вентилатор, само че и без него ще се сдобиете с превъзходен и апетитен житен десерт.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР