Всички зеленчуци, които се консумират варени, печени или пържени, са

...
Всички зеленчуци, които се консумират варени, печени или пържени, са
Коментари Харесай

Основни правила за бланширане на зеленчуци

Всички зеленчуци, които се употребяват варени, печени или пържени, са подобаващи за надълбоко заледяване в камера или фризер. В текста ще откриете значима информация за процесите на бланширане на зеленчуците, преди да се замразят.

Подготовката изисква разчистване, измиване и нарязване на зеленчуците. Бланширането е доста значимо, защото посредством него се резервира оптимално дълго цветът, усетът и витамините в продуктите.

За задачата са ви нужни дълбока тенджера (вместимост 7-8 литра) с вряща вода и дълбока цедилка или железна кошничка. Предварително приготвените и нарязани зеленчуци (не повече от половин кг на веднъж) се поставят в кошничката и се потапят във врящата вода.

 Зеленчуци

Водата би трябвало да кипне наново в границите на една минута и да продължи да кипи от самото начало на бланширането. Различните зеленчуци изискват друго време за бланширане. За множеството артикули са нужни сред 3 и 5 минути.

Изключение прави зелето (1-2 минути), пиперките (2-3 минути), спанака (2 минути). След изваждане от врялата вода, зеленчуците се потапят в студена вода и отцеждат добре.

За пакетирането им се употребяват торбички от политилен. Най-добре е продуктите да се оформят в плоски правоъгълни пакети. Това ще ви спести място. Има избрани зеленчуци, които изискват да бъдат сложени в пластмасови съдове, измежду тях са спанака и ситно нарязания праз. Порциите не трябва да надвишават 1 кг.

Начинът, по който размразявате продуктите, също е от изключително значение за запазването на вкусовите им качества. Зеленчуците могат да се размразят или посредством изсипването им в кипяща вода, или посредством задушаване в лой.

Важно е да се знае, че времето за готвене на замразените зеленчуци е 1/3 по-малко, от колкото на свежите. Зелето и спанака е целесъобразно да се размразят отчасти преди готвене. Веднъж размразени, продуктите не трябва да се замразяват наново.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР