Всички сме чували за потъването на лайнера Титаник – трагична

...
Всички сме чували за потъването на лайнера Титаник – трагична
Коментари Харесай

Корабът на смъртта – най-бруталната морска трагедия в света

Всички сме чували за потъването на лайнера Титаник – трагична история, въодушевила редица филми и книги. Но не се заблуждавайте, че това е най-ужасяващият морски случай.

Далеч по-брутална е ориста на немския лайнер Вилхелм Густлоф, прочут като Корабът на гибелта. Именно, след качването си на него през януари 1945 година, намират гибелта си близо над 9 000 души, измежду които главно дами и деца.

В началото на 1945 година краят на Втората международна война към момента не е реалност. Съветските войски настъпват освирепели към Германия, а популацията там се пробва по всякакъв начин да запази живота си.

В търсене на избавление повече от 10 000 души, измежду които германци, поляци, литовци, естонци и други, се качват на лайнер, побиращ под 2 000 души. Но точно този техен избор е най-голямата им неточност.

 Вилхелм Густлоф Снимка: thevintagenews.com

Когато Вилхелм Густлоф потегля от Данцинг, той е видян от руските войски. Щом корабът се оказва в Балтийско море, стрелбата по него стартира.

След торпедата още на борда намерили гибелта си доста пасажери. Други починали, хвърляйки се от кораба. Трети пък се опитвали да оцелеят във водата, само че тя била толкоз ледена, че те замръзнали.

От всички, качили се на Кораба на гибелта, съумели да оцелеят едвам към хиляда души, с помощта на избавителни лодки. Други 9 000 хиляди обаче остават вечно заровени в морските дълбини.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР