Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021

...
Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021
Коментари Харесай

Преизчисляват пенсиите от днес

Всички пенсии за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2021 година, се преизчисляват от през днешния ден, съобщи Българска национална телевизия. Очаква се междинната пенсия да приближи 725 лева, оптималната става 3400 лева

Основната цел на преизчисляването е да понижи разликата сред размерите на най-отдавна отпуснатите пенсии с тези от последните години, показват от общественото министерство.

Очакванията са, че малко над 700 000 пенсионери ще получат по-висока пенсия след 1 октомври. Основната причина за това е, че се преизчислява действителният размер на пенсията, а не изплащаният от Национален осигурителен институт.

Когато той е под минималния размер на съответния тип пенсия, е допустимо преизчисленият размер да се окаже по-нисък от обезпечения от страната най-малко. Във всички случаи, когато преизчислената пенсия е по-ниска от до момента получаваната, хората ще продължат я получават в до момента изплащания по-висок размер, твърдят от общественото министерство.

Преизчисляването ще се извърши служебно от Национален осигурителен институт, заради което не е належащо пенсионерите да подават заявки.

Кои пенсии се преизчисляват?

От 1 октомври се преизчисляват отпуснатите до края на 2021 година трудови пенсии. Това са пенсиите за застрахователен стаж и възраст, за неработоспособност заради общо заболяване, за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест и наследствени пенсии, изчислени от тях.

В тази категория влизат и пенсиите за военна и за гражданска неработоспособност, в случай че размерът им, като по-благоприятен, е избран като за пенсия за трудова акцидент и професионална болест (лични и наследствени), както и вдовишките добавки, изчислени от пенсии за трудова активност.

Кои пенсии няма да бъдат преизчислени?

На преизчисляване не подлежат пенсиите за трудова активност, отпуснати след 31 декември 2021 година, както и пенсиите, които не са свързани с трудова активност. Това са обществените пенсии за напреднала възраст, обществените пенсии за неработоспособност, персоналните пенсии, както и пенсиите за военна и гражданска неработоспособност, изчислени в % от обществената пенсия за напреднала възраст.

Как ще стане преизчислението?

Първата стъпка е да се дефинира базовият размер на пенсията към годината на отпущането ѝ. Той ще се дефинира от средномесечния застрахователен приход за страната, с който е отпусната пенсията, самостоятелния коефициент на пенсионера към 30 септември 2022 година и продължителността на осигурителния му стаж към същата дата, умножена със съответния % за годините и за месеците застрахователен стаж, който е избран съгласно настоящото законодателство към датата на разпределяне на пенсията.

За пенсиите, отпуснати до края на 2007 година се взема поради средномесечният застрахователен приход за страната същата година – 398,17 лева

Базовият размер на пенсията към годината на отпущането ще бъде повишен за всяка последваща календарна година с %, който е еднакъв на по-високия от % на повишаване на средномесечния застрахователен приход за страната или % на повишаване на хармонизирания показател на потребителските цени през миналата година.

За пенсиите, отпуснати преди 31 декември 2007 година, размерът се усилва с процентите за всяка календарна година след тази дата. Когато преизчисленият размер на пенсията по описания нагоре метод и размерът ѝ към 30 септември 2022 година не са равни, пенсията се дефинира в по-високия размер.

Проценти, с които се умножава избраният базов размер на пенсията за съответната година:
Снимка: Българска национална телевизия  Преизчисляват пенсиите от през днешния ден

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР