Всички партии се държат предизборно. Аз не виждам нещо по-реалистично

...
Всички партии се държат предизборно. Аз не виждам нещо по-реалистично
Коментари Харесай

Страхил Делийски: Никой не иска властта, имаме тежък хроничен проблем


Всички партии се държат предизборно. Аз не виждам нещо по-реалистично от служебно държавно управление и избори през лятото. Това съобщи за БГНЕС политологът и академични учител Страхил Делийски.

По мотив на днешното провалено съвещание на 45-ия парламент и динамичната политическа обстановка, политологът разяснява: „ Българската политическа система има тежък продължителен проблем. Тя просто не работи, не действа по този начин, както би трябвало да действа една политическа система, а точно да агрегира обществени ползи и спорове, да ги институционализира през политическото посланичество в Народното събрание и през изпълнителната власт. Политическата система би трябвало да е посланичество и власт, това е. Едното го вършат партиите преди изборите, другото го вършат партиите в Народното събрание, когато конституират изпълнителната власт. Виждаме, че това не се случва. Усещането, че никой не желае властта, е прецизен знак за тежката рецесия на политическата система. Това не е болежка от удар или рана, това е тежък продължителен проблем, който изисква доста сериозен разбор и съществено решение”.

„ Партиите нямат ход, даже и да желаят. Да чакаме, че една популистка антисистемна партия, каквато е „ Има подобен народ”, внезапно ще трансформира хаоса в ред и ще накара тази система да проработи, е неуместно и наивно. Не е това функционалността на този вид партии”, разяснява още Страхил Делийски.

Според него обаче виновността не би трябвало да бъде хвърляна върху „ този или оня “, тъй като политическата обстановка в България се дължи на тежък систематичен проблем.

На въпроса коя е третата партия, на която президентът би могъл да връчи трети изследователски мандат за сформиране на кабинет, политологът отговори:

„ Конституционната логичност е, че президентът би трябвало да го връчи на партия, която има опция да сформира кабинет. С други думи, ролята на президента е да подкрепи процеса по сформиране. Много зависи, по време на консултациите при президента, по какъв начин той е оценил способността и опциите на обособените партии да сформират държавно управление. Не мога да предсказвам къде ще бъде третият мандат, само че най-вероятният сюжет от всичко това са предварителни парламентарни избори “.

Според него съвсем е невероятно да се предвиждат резултатите от тях, само че е несъмнено, че още веднъж ще има фрагментирано политическо посланичество и ребус с конструирането на парламентарно болшинство.

„ Изборите са прекомерно скоро, с цел да чакаме трагично разнообразни резултати “, акцентира още Делийски.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР