Всички от агенти на ФБР до специалисти по човешки ресурси,

...
Всички от агенти на ФБР до специалисти по човешки ресурси,
Коментари Харесай

Невербална комуникация: Как да разбирате езика на тялото

Всички от сътрудници на ФБР до експерти по човешки запаси, употребяват езика на тялото (невербална комуникация) с цел да се снабдят с улики и/или информация за характера на човек.

Обичайно е медийните коментатори да преглеждат деликатно позите, жестовете и израженията на лицата на обществени персони с цел да научат настройките, вярванията и вътрешните им светове.

В началото на 70-те години на предишния век Алберт Мехрабиан, инженер, трансформирал се в пионер в откривател на невербалната връзка, открива това, което от време на време е известно като правило 7-38-55.

Това значи, че от връзката единствено 7% са вербални (само с думи), 38% са гласови (тон на глас, интонация и други звуци), а 55% са посредством невербални (без думи) форми на връзка.

Невербалните послания са толкоз значими за триумфа в живота, че водачите в доста области даже наемат персонални специалисти по езика на тялото, с цел да им оказват помощ да поддържат връзка по-добре без думи.

За елементарния човек огромна част от усещането за езика на тялото е видимо автоматизирано.

Например когато вашият началник ви дава указания и вашето кимване евентуално им разрешава да научат, какво сте разбрали и дали го разбирате като цяло.

И въпреки всичко, когато става въпрос за същинско схващане по какъв начин хората поддържат връзка невербално, си коства да научите тънкостите на невербалната връзка, позната като езика на тялото.

Какво е невербална връзка?

На най-основно равнище езикът на тялото е. Езикът на тялото е историята, която нашите тела описват за това по какъв начин мислим и какво усещаме.

Разбирането на езика на тялото изисква обзор на другите типове невербална връзка и какво могат да значат те.

Видове невербална връзка

Според Барбара и Алън Пийз, създатели на „ Най-новата книга за езика на тялото “, откривателите са записали съвсем милион невербални знаци и сигнали.

Някои от тези знаци и сигнали включват:

  • изражения на лицето (повдигнати вежди, показващи изненада, навъсен, показващ яд,  навъсен, показващ тъга)
  • невербални знаци (усмихване, мигане, кимане)
  • жестове с ръце (палци нагоре, помахване, сочене)
  • поза (прегърбена, наклоняване на глава, изправен)
  • зрителен контакт

Как да разбираме и четем езика на тялото

Повечето хора удивително не са наясно със сигналите на езика на тялото и тяхното влияние, макар обстоятелството, че са чули за вербална връзка и това, че множеството от известията във всеки диалог лице в лице се разкриват посредством телесни сигнали.

Четенето и разбирането на езика на тялото лишава време и е значимо в няколко аспекта на живота, в това число:

  • изложение и схващане на фамилиарност
  • даване и приемане на информация
  • реализиране на професионализъм

Ето няколко съвета, които би трябвало да имате поради, до момента в който работите върху подобряването на вашите невербални информационни умения.

Запишете себе си

Блейк Ийстман, основател на The Nonverbal Group и някогашен асистент професор по логика на психиката в Ню Йорк, допуска, че записването на себе си общувайки или под формата на презентация, или с приближен другар е един от най-хубавите принадлежности за повишение на разбирането на езика на тялото ни.

„ Необработените поведенчески данни – показвани посредством видео – са действителността на протичащото се “, споделя той.

Според Ийстман анализирането на видеото ни разрешава да забавим темпото и по-отблизо да проучим по какъв начин поддържаме връзка невербално.

Микро-изрази

За да станете остроумен наблюдаващ на невербалната връзка, би трябвало да обърнете внимание на фините придвижвания, като наклоняване на главата, завъртане на очите или дребни измествания на устата.

Гледането на нечие лице или тяло за фини придвижвания може да ви помогне да се настроите по-отблизо на това, което той умишлено или неумишлено показва.

Проучете вашите догатки

Както огромна част от езика на тялото ни е автоматизиран, по този начин и огромна част от нашето усещане за езика на тялото на другите е автоматизиран.

Някой може да има празно изражение на лицето си, което може да приемете за индиферентност или даже яд. Но това не постоянно е по този начин. Може би този израз е методът, по който те показват удовлетворение или може би мислите им са някъде другаде.

Когато е уместно, може да зададете лек обяснителен въпрос, за да съпоставите страстите с израженията на лицето. Може да попитате да вземем за пример: „ Как се чувствате от това, което преди малко споделих? “

Поставете невербалната връзка в подтекст

Невербалната връзка се пояснява друго в другите култури и условия.

Целувката по бузата може да бъде сантиментален жест в Америка, само че просто платоничен привет в елементи от Европа. Продължителният зрителен контакт може да алармира за учтиво внимание по време на работа, само че може да наподобява недодялан в публичния парк.

За да изучавате човешкото държание посредством езика на тялото частично изисква проучване на неизказаните правила на субкултурите и обкръжението, което населявате.

Оставете място за незнайното

Когато тълкуваме невербалната връзка на другите, елементарно може да предположим, че това, което виждаме във взаимоотношението, е вярното.

Eastman, който е обучил хиляди клиенти по какъв начин да подобрят езика на тялото си, поучава да признаем това, което не знаем за това по какъв начин другите споделят.

Той споделя: „ Често има поведенческа разлика сред това, което хората желаят да покажат и по какъв начин го демонстрират.

Освен поведенческото разминаване, не би трябвало да пренебрегвате въздействието на заболяванията, разсейването или просто неприятен ден, които могат да повлияят на езика на тялото на човек при всяко взаимоотношение.

Може ли езикът на тялото да бъде подвеждащ?

„ Ние в никакъв случай не сме в положение, в което да не предаваме информация “, сподели Джо Наваро, създател на „  Речникът на езика на тялото  “ в интервю за списание Wired.

Наваро, някогашен сътрудник на ФБР, знае от първа ръка какъв брой информация можем да научим посредством жестове, придвижвания на тялото, изражения на лицето и звук на гласа. Той също по този начин знае какъв брой деликатни би трябвало да бъдем в метода, по който тълкуваме езика на тялото.

Например, да кажем, че вашият брачен партньор кръстоса ръце. Може да предположите, че се затварят, само че какво ще стане, в случай че кръстосаните им ръце демонстрират самопрегръдка? Или може би вашият сътрудник се прокашля и вие ще се чудите дали не лъже за нещо. Но помислихте ли, дали е допустимо да има простуда или да го е подразнило гърлото?

Според Наваро и Ийстман това са постоянно срещани подправени сигнали за езика на тялото. Кръстосването на ръцете и прокашлянето може да бъде по едно и също време самоуспокояващо или успокояващо държание и не е безусловно доказателство за индиферентност или неистина.

Значението, което придаваме на езика на тялото на другите, може да бъде мощно подвеждащо.

Да приемем, че мислите някого за неприветлив, тъй като той не се усмихва толкоз доста, колкото се чака в обществото. Но е допустимо индивида да е по-добър, в сравнение с си представяте. Всъщност някои хора изпитват притъпен афект, при който демонстрират по-малко изражения на лицето от други.

Ийстман споделя: „ Първата стъпка в държанието при четене на сигналите на тялото е в действителност да схванеш какъв брой постоянно грешиш “.

Като цяло разбирането на това, което се споделя без думи, изисква процедура и любознание – и подготвеност от време на време да грешите – по отношение на човешкото държание.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР