Всички обичат лятото, но не и жегите. Те могат да

...
Всички обичат лятото, но не и жегите. Те могат да
Коментари Харесай

Лято, жега, горещини: как да се предпазим

Всички обичат лятото, само че не и жегите. Те могат да бъдат рискови и да създадат стрес за организма. АРД събира рекомендации от Германската лекарска асоциация за това по какъв начин да се пазим от горещините.

Течности и храна

Най-важното нещо, което би трябвало да вършим, с цел да се предпазим от отрицателните резултати на жегите, е да се хидратираме. Препоръката на Германския център за здравно обучение е да се пият по 2-3 литра течности на ден, написа АРД. Най-добре е да пиете вода, сокове или неподсладени чайове - напитките с кофеин или акохол не са целесъобразни. Не е добре и да пиете прекомерно студени питиета, тъй като това раздразва стомаха.

По-възрастните хора би трябвало да са изключително деликатни и да пият доста течности. Често се случва те да не изпитват жажда. Затова е добре близките им да им напомнят, че това е значимо, отбелязва АРД. Има обаче и друго: за хора с избрани съпътстващи заболявания не е целесъобразно да се пият прекалено много течности и това би трябвало да се съветва с доктор.

При високи температури храненето също е значимо, само че би трябвало да се яде главно елементарно разградима и лека храна - да вземем за пример зеленчуци и плодове, салати, нискомаслени супи и млечни артикули. По-добре е да приемате дребни количества храна по няколко пъти дневно, вместо да се храните три пъти щедро. Важно е и да се ядат солени ястия, тъй като потенето в жегата изважда натрия от тялото ни и това би трябвало да се балансира, защото е значимо за вярното действие на организма. При дефицит на натрий в тялото човек изпитва отмалялост и реакциите му се забавят, прецизира АРД. Твърде солените храни обаче също не са целесъобразно - освен в жегите, а изобщо.

Правилното облекло

Добре е да се обличаме леко в горещите дни. Вискозата, по-тънкият памук, ленът и коприната са най-хубавите материи за лятото. Светлите цветове също са по-добър вид от тъмните, тъй като отразяват слънцето и оказват помощ за по-доброто изстудяване на тялото. Препоръчително е даже да носите дълги ръкави, с цел да пазите кожата си от слънцето, написа АРД.

Особено значимо е да се употребява слънцезащитен продукт с задоволително висок фактор при открита кожа. Експертите предлагат и да се носят слънчеви очила и шапка с огромна външна страна денем.

Спорт, проветряване, чаршафи

По принцип е най-добре да не се стои на слънце в най-горещите елементи на деня. Спорт и всякаква физическа интензивност е по-добре да се изместят за рано заран или по-късно вечер. А тежки тренировки въобще не са целесъобразни, считат специалисти.

За да държим дома си допустимо най-прохладен, е добре да проветряваме рано заран, късно вечер или през нощта, написа още АРД. Най-добре е всички прозорци да са отворени по едно и също време, с цел да се проветри допустимо най-добре. През деня прозорците е хубаво да са затворени, когато температурата на открито е по-висока от тази вкъщи. Ако разполагате с щори, те също са потребни за предотвратяване от огромните горещини.

Температурата в дома би трябвало да се поддържа под 32 градуса денем и под 24 - нощем. Ако е над тези градуси, климатици и вентилатори също могат да ви разхладят. Трябва обаче да се внимава - част от тези уреди могат да прегреят, в случай че охлаждат от доста високи температури.

Нощем е добре да спите в най-прохладната стая в жилището, даже това да не е безусловно спалнята. Завиването даже единствено с чаршаф е добър вид за горещите нощи. Интересна рекомендация е да вземем за пример да приберете чаршафа си в найлонова торба във фризера за малко и след това да се разхладите със студената материя.

Как да разпознаваме признаците

Ако приемате постоянно медикаменти, трабва да ревизирате дали горещините им въздействат по някакъв метод, поучават от Германската лекарска асоциация. Дехидратиращите лекарства да вземем за пример могат да имат отрицателен резултат по време на жеги. Същото важи и за седативите и антидепресантите, прецизира АРД. В никакъв случай обаче не трябва да се стопира или понижава предписано лекуване без консултация с доктор.

Симптомите, които могат да се чакат в следствие от огромните горещини, са замаяност, отслабналост, мощна жадност и главоболие. Слънчевите удари провокират и гадене, изнемощялост и проблеми с кръвообращението. При съществени случаи е значимо да се потърси здравна помощ и потърпевшият да се реалокира на студено място, където да легне върху навлажнени хавлии, до момента в който лекарите дойдат.

***

Разгледайте и тази фотогалерия от нашия списък: 


Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР